Manifestaţie de proporţii la Cairo, organizată la apelul grupurilor islamiste

protest egipt, cairo
protest egipt, cairo

Sute de mii de persoane au participat, vineri, la Cairo, la cea mai importantă manifestaţie desfăşurată în Egipt după înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, organizată în principal la apelul unor grupuri islamiste, relatează AFP.

Demonstraţii de mai mică amploare au avut loc şi în alte regiuni, inclusiv la El-Arich, în nordul Peninsulei Sinai, unde două persoane au fost ucise şi alte 12 rănite, după ce un grup de persoane înarmate a deschis focul asupra mulţimii, scrie Mediafax.

Manifestanţii adunaţi în Piaţa Tahrir şi-au propus să apere "identitatea islamică a Egiptului" şi să ceară menţinerea datei alegerilor legislative, stabilită pentru toamna acestui an, însă unii dintre demonstranţi au scandat şi sloganuri în favoarea instaurării unui stat islamic în Egipt.

În piaţa Tahrir se află, începând din 8 iulie, şi tabăra militanţilor organizaţiilor laice, iar autorităţile s-au temut că aceştia ar putea intra în conflict cu participanţii la manifestaţia de vineri. Săptămâna trecută, islamiştii au organizat propriul marş, acuzându-i pe contestatarii laici că se opun "identităţii islamice" a statului. După două zile de negocieri, laicii şi musulmanii radicali au decis să treacă peste disensiuni şi să susţină împreună idealurile revoltei populare de la începutul anului, în urma căreia Mubarak a fost nevoit să renunţe la putere.

Acordul a fost însă încălcat în scurt timp, după ce mai mult de 20 de grupuri şi-au anunţat retragerea de la manifestaţii din cauza sloganurilor islamiste. "Am avut un acord în baza căruia aceasta trebuia să fie o zi a unităţii, însă s-a transformat în altceva", a declarat Mohammed Waked, membru al Frontului pentru justiţie şi democraţie.

Printre revendicările protestatarilor se numără şi renunţarea la judecarea civililor în tribunale militare, începerea proceselor foştilor demnitari ai regimului Mubarak şi redistribuirea averilor.

Începând din 8 iulie, protestatarii, în majoritate laici, ocupă piaţa Tahrir, adevărat epicentru al mişcării de contestare, denunţând ritmul lent al reformelor promise de armată, care a preluat puterea de la fostul preşedinte şi care este acuzată şi de încălcare a drepturilor omului şi tentative de înlăturare a opozanţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel