Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că 'inamicii' încearcă 'să semene discordie' între Iran şi Irak, vecinul său zdruncinat de aproape o săptămână de manifestaţii de amploare în cursul cărora peste 100 de persoane au fost ucise, informează France Presse.
'Iranul şi Irakul sunt două naţiuni ale căror inimă şi suflet sunt legate (...) Inamicii încearcă să semene discordie, dar ei au eşuat şi complotul lor nu va avea niciun efect', a scris Khamenei într-o postare pe Twitter, fără a oferi mai multe detalii despre identitatea 'inamicilor'.
Potrivit agenţiei oficiale Irna, această postare pe Twitter vine ca reacţie la manifestaţiile care au loc de la 1 octombrie în Irak, în principal la Bagdad şi în sudul ţării majoritar şiit, pentru a cere plecarea guvernului actual irakian acuzat de corupţie, precum şi aplicarea de reforme economice. Autorităţile irakiene au acuzat 'sabotori' şi 'lunetişti neindentificaţi' infiltraţi pentru a trage în manifestanţi şi în forţele de ordine.
Potrivit unor surse medicale şi de securitate, opt dintre cele peste 100 de persoane ucise sunt poliţişti. Alte peste 6.000 de persoane au fost rănite. Aceste manifestaţii survin în timp ce mii de credincioşi musulmani iranieni şi-au început marele pelerinaj şiit anual la mormântul imamului Hussein la Kerbala, circa 110 km sud de Bagdad, care urmează să culmineze în data de 17 octombrie cu celebrarea Arbain, care marchează cea de-a 40-a zi a doliului după moartea imamului.
Iranul a lansat un apel către cetăţenii săi care vor să se deplaseze în Irak pentru marele pelerinaj să-şi întârzie plecarea. Televiziunea de stat iraniană a anunţat la 2 octombrie că trei posturi de frontieră utilizate de pelerinii care merg în Irak au fost închise. În 2018, aproximativ 1,8 milioane de iranieni au efectuat pelerinajul de Arbain, potrivit cifrelor oficiale.
Teheranul întreţine cu Bagdadul o relaţie strânsă, dar complicată, şi sprijină mai multe grupări şiite din Irak. Influenţa Iranului s-a consolidat în Irak după invazia americană în această ţară care a dus la răsturnarea de la putere a lui Saddam Hussein în 2003. Cele două ţări au purtat un război sângeros între 1980 şi 1988, aminteşte AFP, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu