Bogdan Chirieac a examinat discursul șefului SRI, Eduard Hellvig.
O parte a presei, care a și scurs proiectul Legilor Securității Naționale, susține că declarația de vineri a directorului SRI, Eduard Hellvig, demonstrează că suspiciunile unei părți a societății civile legate de legile securității naționale sunt întemeiate, acuzând că șeful SRI a refuzat să discute despre conținutul proiectelor și a construit o perdea de fum.
Cert este că manipularea prin site-uri de propagandă care anunţă o nouă revoluţie în România tinde să se transforme într-un fenomen periculos. În această direcţie, Laura Duţă a comentat la România TV: "Vorbim de o operaţiune bine pusă la punct de defăimare şi de lovire chiar în inima instituţiei care ar trebui să apere securitatea României, vorbim de SRI. Chiar directorul instituţiei Eduard Hellvig a făcut o declaraţie fără precedent în care susţine că această operaţiune de manipulare în masă loveşte chiar în Serviciul Român de Informaţii, pornind de la acest draft făcut public privind modificarea legilor securităţii naţionale. Aceste legi nu au mai fost schimbate din anii '90 şi că trebuie aduse în anul 2022, având în vedere ameninţările din exterior dar şi cele din interior. Pentru că dacă ne uităm numai la faptul că acel draft a fost dat de un site unde sunt angajaţi, conduc, fostul consilier al Monicăi Macovei sau consilierul lui Dan Barna sau alte 40 de ONG-uri care sunt sponsorizate de George Soros, cel care vrea să lovească în interiorul Europei sau chiar în SUA, ne dăm seama de ceea ce se întâmplă în prezent. Iată ce scrie un site, extrem de important - România are nevoie de un nou 1989. Sunt aproape 32 de ani fără o mişcare amplă de ieşit în stradă. Partidele politice au ajuns ca nişte organizaţii de crimă organizată iar singura soluţie este o nouă revoluţie."
Intervenţia analistului politic Bogdan Chirieac a venit prompt: "Cred că mesajul fundamental a fost dat chiar prin ieşirea directorului SRI prin acel comunicat televizat. Nu s-a mai întâmplat până acum şi, în general, şefii serviciilor de peste tot, nu doar din România, când apar la televiziune cu un comunicat de presă înseamnă că e o situaţie gravă. Gravitatea situaţiei este subliniată chiar de prezenţa directorului SRI, Eduard Hellvig. În discursul său, în primul minut, domnul Hellvig a rostit de mai multe ori cuvântul "democraţie". Foarte important aspectul acesta, mai ales că Eduard Hellvig este cel care a oprit abuzurile înspăimântătoare comise în timpul războiului româno-român, a denunţat protocoalele fostului SRI cu Parchetul General, cu DNA şi, în special, cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre care noi credeam că au deasupra doar Legea şi pe Dumnezeu. Ei bine, aveau şi un protocol cu SRI-ul. E o mişcare profundă, probabil, a reziştilor menită să compromită orice. De-asta ne-a spus domnul Hellvig că este o diferenţă uriaşă (şi este!) între Securitate şi Securism, securism care a supravieţuit după 1989 şi pe care-l vedem în manipulare, în fake news, în teorii ale conspiraţiei, în tot felul de modalităţi de a influenţa masele, inclusiv prin intermediul unor ONG-uri care nu-şi fac treaba fundamentală pentru care au fost create. Şi, desigur, trompetele din presă care au preluat mesajele. Iar legile securităţii, publicate, de altfel ca ciorne, nu au fost asumate de nimeni."
”De peste două săptămâni, în spaţiul public se discută despre un pachet de legi referitoare la securitatea naţională şi despre modul în care acestea ar putea influenţa democraţia din România. Este normal ca societatea să fie preocupată de subiectul acestor legi. Totuşi, dezbaterea este centrată doar pe SRI, ceea ce sigur, poate da de gândit.
Având în vedere dorinţa legitimă a societăţii de a consolida democraţia şi de a respinge reglementări care pot evoca spectrul nefast al perioadelor totalitare, este necesar să fac câteva precizări. Această declaraţie poate arăta viziunea SRI-ului de astăzi pe care o împărtăşesc atunci când vine vorba de rolul serviciilor de informaţii într-o societate democratică. Structurile de informaţii trebuie să fie în serviciul cetăţenilor prin tot ce întreprind, respectând legile ţării, drepturile şi libertăţile civile.
Despre necesitatea modernizării legilor actuale repet ceea ce am spus de mai multe ori, în ultimii ani. Aducerea la zi a acestor legi nu este un obiectiv recent, ci unul care a fost ratat în ultimii 30 de ani. Singurele legi existente sunt cele adoptate la începutul anilor 90, iar forma lor permite constant interpretări neclare.” a declarat Eduard Hellvig, care a completat: ”Securitatea a fost mai mult decât o instituţie represivă. Ea a devenit, prin puterea discreţionară pe care a exercitat-o în anii comunismului, un creator de mentalităţi, un corector de comportament, un judecător absolut şi un administrator cu rol coercitiv al conştiinţelor. Laboratoarele Securităţii au fost abandonate în grabă în decembrie 1989, dar viruşii dezvoltaţi în ele pătrunseseră deja adânc în societatea noastră. Un astfel de virus, şi cel mai periculos în opinia mea, este securismul. Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea, foarte abil, tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice, se ascunde un interes obscur şi neapărat de rea intenţie, că există duşmani în interiorul României, duşmani cu care trebuie să ne luptăm. Securismul este procesul de intenţie fără dovezi, manipularea adevărului şi întreţinerea unui conflict artificial între părţi ale societăţii, între societate şi instituţiile statului, între indivizi şi societate. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuşi.”
Declarația de presă a directorului SRI, Eduard Hellvig, pe marginea pachetului de legi privind securitatea națională:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu