Manualul băutorului de vin perfect. Cum să devii un expert în vin

Fotografie de la Megan (Markham) Bucknall/ Pexels
Fotografie de la Megan (Markham) Bucknall/ Pexels

Vrei să devii un băutor de vin perfect? În acest articol vei găsi multe sfaturi utile pentru a deveni stăpân pe subiect. De la cum să cumperi vin, după ce ai interpretat corect ce scrie pe etichetă, până la cum să-l ții acasă chiar dacă nu ai pivniță.

Să știi să citești eticheta unui vin este esențial pentru oricine dorește să devină un expert în vinuri. De fapt, eticheta vă permite să cunoașteți vinul înainte de a-l degusta, oferindu-vă cele mai importante informații despre acesta.

Prin lege, trebuie să apară numele producătorului sau al mărcii firmei, urmat de denumirea vinului care poate fi reprezentată și de locul de producție sau denumirea viței de vie.

Denumirea (DOCG, DOC, IGT, IGP sau vin de masă) este întotdeauna obligatorie. La fel şi zona de origine care indică locul unde a fost produs vinul, anul de producție, conținutul real de alcool, adică doza de alcool etilic în raport cu cantitatea totală de vin conținută în sticlă, exprimată în grade, prezența alergenilor precum sulfiții și în final lotul care indică numărul de sticle produse în circumstanțe identice.

Cum să cumpărați vinul?

Pentru fiecare tip de vin, ar trebui să cumpărați cel puțin trei sticle. Una de băut imediat, pentru a înțelege potențialul real al produsului. Una de băut după câțiva ani, pentru a-i verifica rezistența. Și ultima de păstrat mult timp, singura care poate deveni cu adevărat obiect de colecție. Pentru a fi însă și mai profesional, ideal sunt cel puțin șase sticle: în acest fel, este posibil să urmăriți cu mai multă atenție viața vinului.

Depozitarea corectă a vinului acasă

A avea o cantitate mare de sticle de vin acasă îți permite să urmărești evoluția naturală a unui anumit tip de vin. În lipsa unei adevărate pivnițe sau a unui spațiu de subsol în care să-ți poți păstra vinurile, trebuie să alegi camera din casă în care există cea mai mică diferență de temperatură între vară și iarnă.  

Potrivit unui articol scris în publicația Mangiare Bene, temperaturile ideale pentru depozitarea vinului sunt cuprinse între 12°și 14°. Sticlele trebuie depozitate  orizontal  astfel încât pluta este udată de vin și se menține umedă și elastică . Depozitarea verticală ar avea tendința de a usca dopul provocând intrarea oxigenului care ar deteriora vinul.

Spațiul trebuie să fie curat și să nu existe mirosuri: fără șunci suspendate sau salam, și cu atât mai puțin indicată prezența detergenților sau a vopselelor.

Pentru fiecare vin propriul pahar

Nimic nu poate strica un vin bun precum serviciul prost. Trebuie să folosiți întotdeauna pahare transparente. Vinul trebuie turnat în pahar pentru aproximativ 1/3. 


Paharele potrivite pentru fiecare tip de vin:

-  Vinuri spumante: flûte lungi, pentru ca aromele să fie mai bine concentrate și perlajul să se păstreze mai mult timp.
-  Vinuri albe și roze: pahare lalea, pentru a permite parfumurilor să se elibereze mai bine.
-  Vinuri roșii tinere: pahar de mărime medie.
-  Vinuri roșii învechite: pahare mari, de formă rotunjită, pentru a permite vinului să se oxigeneze.
-  Vinuri dulci: pahar mic, formă regulată.
-  Vinuri spumante dulci: ideală este o cană pentru a exprima la maximum aromele.

Cum se răcește rapid vinul

Pentru o cină studiată în detaliu, va fi ușor de prezis temperatura potrivită de servire a vinurilor. Dar ce să faci când sosește un prieten cu o sticlă de vin alb sau spumant pe care vrea să o desfacă imediat? Nu-l puneți niciodată în congelator! Pune-l într-un recipient umplut cu cuburi de gheață amestecate cu sare grunjoasă care să-i faciliteze dizolvarea: în câteva minute va atinge temperatura ideală pentru a fi savurat.

Ce să faci dacă vinul are gust de plută?

La restaurant, somelierul, după ce a deschis sticla, a mirosit și gustat vinul, îl supune judecății dumneavoastră. Parfumul nu te convinge. Nu ezitați să cereți politicos să schimbați sticla. De cele mai multe ori va fi același personal din sala de mese care să vă ajute. Rețineți, însă, că majoritatea producătorilor de vin rambursează restauratorului sticlele deteriorate. Același lucru este valabil și pentru vinul de acasă. Returnează sticla comerciantului și va fi înlocuită pentru tine.

Vinul și sănătatea

Acum este bine cunoscut faptul că un consum moderat de vin ne protejează împotriva bolilor coronariene datorită fenolilor prezenți mai ales în coaja strugurilor negri. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o doză zilnică de 4 unități pentru bărbați și 2 pentru femei. Aceasta corespunde la patru până la două pahare mici de vin pe zi.

Mici trucuri pentru un consum sănătos

Evitați să beți pe stomacul gol.

Este mai bine să bei regulat și moderat decât ocazional în exces.

Unele medicamente pot provoca reacții neplăcute atunci când sunt amestecate cu alcool.


Mici trucuri pentru a evita să vă îmbătați

Nu schimbați niciodată ordinea: mai întâi consumați vinul spumant, apoi alb, iar în final vinul roșu și vinul cel mai dulce, de desert.  Dacă ai greșit ordinea, fii sigur că îți vei aminti de mahmureala pe care o vei avea a doua zi. 

Evitați vinul alb și dacă puteți consumați doar vinuri roșii. Unii sugerează ca înainte de a bea vin e bine să înghiți 2 linguri de ulei de măsline. Trucul pare să funcționeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel