Donatori publici și privați au ajutat la strângerea de fonduri pentru achiziționarea manuscrisului original al cvartetului Opus 130 al lui Beethoven.
Casa memorială Beethoven din Bonn a achiziționat un important manuscris original al compozitorului Ludwig van Beethoven cu sprijinul donatorilor publici și privați, informează DPA.
Fundația Culturală a landurilor federale germane a precizat marți că documentul conține toate mișcările Cvartetului pentru coarde nr. 13 în Si bemol major, Opus 130.
Herzlichen Glückwunsch an das Beethoven-Haus in Bonn zur Erwerbung des Beethovens Autographs???? (Streichquartett B-dur, Op. 130, IV. Satz)! ????Mit Botschafter J. Čistecký von der @czechembassybe1, danken wir @MKW_NRW für die Einladung zum heutigen sensationellen Festakt! ???? pic.twitter.com/CZmfTexC52
— Generální konzulát Düsseldorf (@DuesseldorfGk) January 7, 2025
Manuscrisul, redactat în 1825, conține nouă pagini și 15 părți de compoziție muzicală.
Conține de asemenea note și corecturi făcute de legendarul compozitor, care a murit în 1827.
Casa memorială Beethoven se află în locul de naștere al compozitorului, orașul Bonn, și include un muzeu, o sală de concerte, centru de cercetare și o arhivă, notează Agerpres.
Potrivit lui Daniel Hope, președintelui casei memoriale, documentul este ultimul manuscris important al lui Beethoven care se mai afla în proprietate privată.
I found it deeply moving to receive, on behalf of our Beethoven-Haus Bonn, the manuscript of Ludwig van Beethoven’s “Alla danza tedesca” movement from his Opus 130 String Quartet.
— Daniel Hope (@HopeViolin) January 8, 2025
The journey this manuscript made bears witness to an eventful history of expropriation and… pic.twitter.com/yP81VWomAd
”Călătoria pe care a făcut-o acest manuscris stă mărturie pentru o istorie plină de evenimente a exproprierii și restituirii: manuscrisul a aparținut familiei Petschek din Aussig (Republica Cehă) încă din anii 1920. Ca evrei, familia Petschek a fost persecutată de naziști și și-a părăsit țara natală în 1938. Mobila, obiectele de valoare și colecția lor de artă au fost furate de autoritățile naziste.
În 1942, șeful colecției de muzică a Muzeului Moraviei din Brno a reușit să obțină manuscrisul pentru muzeu. După război, familia Petschek l-a localizat, însă guvernul comunist de atunci al Cehoslovaciei a refuzat să îl predea. În cele din urmă, în 2022, a fost restituit de Republica Cehă moștenitorilor familiei Petschek, care ne-au contactat și au fost de acord să vândă manuscrisul către Beethoven-Haus la sfârșitul anului 2024 și să îl facă permanent accesibil publicului”, a scris Hope pe platforma X.
Hope a precizat că ”datorită unui consorțiu de sponsori privați și corporativi, împreună cu sprijinul generos al organizațiilor guvernamentale locale și naționale, fondurile au fost strânse, iar manuscrisul a fost livrat în persoană de moștenitorii familiei Petschek”.
O expoziție specială dedicată noii achiziții este planificată să se desfășoare în perioada iunie-august 2025, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci