MApN: 22 de avioane din trei țări NATO sunt dislocate în România. Spațiul aerian este protejat

Peste 20 de aeronave din trei țări membre NATO sunt dislocate, în această perioadă, în România.

Potrivit MApN, avioanele sunt dislocate la Baza 86 Aeriană din Fetești și la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Acestea execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO și desfășoară în același timp antrenamente alături de aeronavele Forțelor Aeriene Române, contribuind la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.

Este vorba de opt aeronave Eurofighter Typhoon (dintre care patru executau din luna decembrie Politie Aeriană Întărită alături de militarii români) ale Forțelor Aeriene Italiene, șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene ale Germaniei și opt aeronave F-16 Fighting Falcon ale Statelor Unite ale Americii (USAFE).

Conform MApN, activitățile se desfășoară în contextul în care Forța de Răspuns NATO a fost activată în premieră în data de 24 februarie.

„Misiunile reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare, transmițând un mesaj puternic de solidaritate între aliații NATO”, potrivit MApN.

Klaus Iohannis a anunțat creșterea cheltuielilor din PIB pentru apărare

În altă ordine de idei, amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat două măsuri strategice pe care le va promova România, în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre creșterea alocărilor pentru apărare și despre realizarea independenței energetice a României.

„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Prima propunere vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare.

„În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”, a declarat Iohannis.

„În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a precizat Klaus Iohannis.

Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, sunt necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel