Mărțișoare 1 martie. Protestele, sursă de inspirație

Personajele din poveștile și povestirile lui Ion Creangă, simbolurile satului românesc, dar și recentele proteste din România se regăsesc printre sursele de inspirație ale mărțișoarelor prezentate la târgurile de sezon din Capitală.

Alegeri prezidentiale 2024

Câteva dintre spațiile în care au fost amenajate târguri pentru obiecte decorative, dar și delicatese care să celebreze primăvara sunt: Piața Universității, Muzeul Țăranului Român (MȚR) și Muzeul de Geologie.

În Piața Universității, meșterii populari au adus mărțișoare pictate cu migală pe diverse materiale, de la lemn de stejar la porțelan. Mărțișoarele prezentate în centrul Bucureștiului variază de la mici pandantive, cu prețuri între 5 și 10 lei, la adevărate bijuterii din mărgele împletite, metale prețioase ori semiprețioase. Jumătate din spațiul târgului este ocupată de vânzătorii de delicatese: castane coapte, porumb copt, "plăcinte boierești", dulcețuri și borcane cu miere, informează Agerpres.

La Muzeul Țăranului Român, simbolurile tradiționale ale poporului român au fost ilustrate pe mărțișoare mari și mici.

Recentele proteste din România au fost și ele ilustrate pe mărțișoare lucrate în materiale mai mult sau mai puțin obișnuite. La câteva sute de metri de Piața Victoriei, în curtea Muzeului Țăranului Român, se află la vânzare obiecte cu mesajele "#rezist" și "#NeamSaturat", ce s-au regăsit și pe pancartele celor care au protestat în fața Guvernului.

Magneții, alternativă la mărțișoare

O alternativă la mărțișoarele de pus în piept sunt magneții de frigider în formă de animale, dar și cu expresii românești arhaice ori cu tâlc: "Mafalda", "Cu Mâța în Sac", "Tichie de Mărgăritar" și ""Tufă de Veneția".

Pentru iubitorii de obiecte manufacturate, există, tot la MȚR, varianta de mărțișor din hârtie manuală, cu semințe de flori în interior. De asemenea, expozanții au adus și mărțișoare ce pot fi purtate în restul anului, ca simple bijuterii: amulete de lemn, cu mici boabe de piper sau cuișoare integrate. Contra unor sume de câțiva lei sau la prețuri mai piperate, vizitatorii pot cumpăra mărțișoare cu chipurile stilizate ale personajelor lui Creangă, linguri de lemn minuscule, coloana infinitului în miniatură sau micro-case din porțelan.

Iubitorii de bijuterii, metale prețioase și cristale au parte, sub pretextul Mărțișorului, de un adevărat festin, la Muzeul de Geologie. Aici, cristalele sunt prezentate în toate formele: brut — la vânzare, cu prețul stabilit pe gram, montate în argint, în bijuterii minuțios realizate sau însoțite de recomandări ce privesc zodia sau aspirațiile viitorului proprietar. Prețurile aici variază de la câțiva lei la sute de lei — pentru seturile de bijuterii prețioase, așezate pe mesele din interiorul muzeului.

Câteva dintre aceste târguri au taxă de intrare. Spre exemplu, la MȚR, intrarea costă 4 lei (preț întreg) sau 2 lei (cu reducere). La Muzeul de Geologie, tarifele sunt de 8, respectiv 4 lei.

Târgul de la MȚR se încheie pe 1 martie iar cel de la Muzeul de Geologie, pe 5 martie. De asemenea, Târgul din cadrul evenimentului "București, Capitala Iubirii", din Piața Universității, se încheie pe 8 martie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel