Consilierii judeţeni şi-au menţinut, marţi, votul privind reorganizarea Şcolii Populare de Artă 'Liviu Borlan', deşi decizia a fost contestată în cursul lunii mai printr-un protest de stradă, urmat de o plângere în instanţă depusă de o parte dintre profesorii şcolii.
Consilierii judeţeni au votat la începutul lunii mai comasarea Şcolii Populare de Artă 'Liviu Borlan' prin absorbţia sa de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale-Maramureş, entitate nou înfiinţată, aflată în subordinea CJ Maramureş. Edilii au dezbătut şi plângerea înregistrată în instanţă de către un grup de zece persoane, două dintre acestea fiind prezente şi la şedinţă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a precizat că în ultimele săptămâni au fost numeroase discuţii pe tema comasării şcolii iar singura soluţie optimă pentru continuarea funcţionării acesteia este comasarea. 'Am încercat să rezolvăm problema în spatele uşilor închise şi reiterez faptul că plenul Consiliului Judeţean ia decizii în funcţie de oportunitate, în timp ce legalitatea hotărârilor este apanajul aparatului propriu. Şi, până în prezent, în trei ani de mandat al actualului CJ, nicio hotărâre nu a fost ilegală. (...) Am dorit reorganizarea Şcolii Populare, şi nu desfiinţarea ei, aşa cum suntem acuzaţi şi am încercat doar să stopăm cheltuielile nejustificate ale banului public.
S-au descoperit foarte multe lucruri care nu au putut fi explicate la Şcoala Populară de Artă, care nu trebuie să fie doar o şcoală de muzică, ci să fie un centru care să ofere şi alte ateliere de lucru. Trebuie specificat faptul că şcoala nu funcţionează ca o instituţie de învăţământ preuniversitar, ci ca un aşezământ cultural. Nu vom discuta acum despre concursurile nelegale, despre plata cu ora, despre managementul deficitar care a fost aici. În prezent, majoritatea angajaţilor au semnat cu noul angajator şi au primit deja salarii, iar un act administrativ care a intrat deja în circuitul civil nu mai poate fi retras decât de instanţă', a spus Gabriel Zetea. În context, secretarul judeţului, Aurica Todoran, le-a explicat consilierilor că există două variante care trebuie luate în calcul în cazul şcolii: fie menţin hotărârile anterioare până la pronunţarea instanţei, fie vor vota un viitor proiect de hotărâre prin care să revoce hotărârile luate anterior.
Ea a făcut însă menţiunea că propunea Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş este de a fi menţinute hotărârile. La momentul votului, 19 consilieri au optat pentru ca hotărârile de reorganizare să fie păstrate, unul s-a abţinut şi şapte au votat împotrivă. Şcoala Populară de Artă din municipiul Baia Mare a fost reorganizată în urmă cu peste 20 de ani şi poartă numele renumitului muzicolog local Liviu Borlan. O parte din corpul profesoral a fost nemulţumit de propunerea CJ de a comasa şcoala cu noul centru cultural înfiinţat, dar şi de pierderea numelui care a impus-o în spaţiul cultural local şi regional, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News