Produsele tradiţionale atestate se numără printre cele mai căutate bunuri agroalimentare pe piaţa organizată din municipiul Baia Mare şi în lanţurile hoteliere, a precizat marţi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor Maramureş, Daniel Tinc.
'Produsele tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt printre cele mai căutate pe piaţa locală, la târgurile producătorilor sau expoziţii. Printre acestea se numără o gamă variată de produse de patiserie, cofetărie, legume-fructe, băuturi, produse din carne şi lactate. Singurul inconvenient pentru cumpărători e că produsele sunt în cantităţi mici, unele doar pe bază de precomandă sau direct de la producător. Majoritatea, în cazul produselor legumicole, doresc produse proaspete, adică legumele să fie culese dimineaţa şi livrate în aceaşi zi.
La unele produse, livrarea se poate face dimineaţa, imediat după recoltare, iar la altele se culeg seara pentru a putea fi livrate dimineaţa. De exemplu, roşiile sunt printre cele mai perisabile în aceste zile din cauza căldurii ridicate', a spus Daniel Tinc. Potrivit acestuia, produsele tradiţionale sunt solicitate şi de proprietarii pensiunilor turistice şi de micile lanţuri hoteliere din judeţ.
'Pensiunile rurale, urbane, hotelurile şi motelurile care oferă şi masă, preferă produsele tradiţionale, dar şi cele ale producătorilor independenţi, adică mici fermieri care deţin suprafeţe cultivate cu legume, fructe sau bunuri alimentare conservate. Pensiunile, dar şi lanţurile hoteliere pun o mare apreciere pe aceste produse, îndeosebi pe cele ale micilor fermieri şi preferă să aibă la masă pentru turişti sau invitaţi bunuri agroalimentare de calitate. Faptul e unul pozitiv, iar fermierii sunt foarte receptivi şi interesaţi să livreze bunuri în asemenea condiţii pe lângă ce oferă pieţei locale', a mai precizat Daniel Tinc.
Directorul Direcţiei Agricole Maramureş, Virgil Ţânţaş, a subliniat că, la nivelul judeţului, au fost autorizate aproape 70 de produse tradiţionale. 'Ocupăm un loc onorabil la nivel naţional, adică locul doi după Braşov, în privinţa produselor tradiţionale autorizate. Unele produse se pregătesc după reţetele tradiţionale, vorbim de cele conservate, băuturi sau preparate din carne. Fermierii mici şi mijlocii se străduiesc anual, indiferent de sezon, să ofere produse de calitate, însă vara e sezonul de vârf, îndeosebi pentru legume, fructe. Sunt cele mai solicitate bunuri agroalimentare, iar fermierii care muncesc din greu pentru a obţine recolte bune sunt foarte apreciaţi', a spus Virgil Ţânţaş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu