Identificarea şi implementarea proiectelor adresate tinerilor la nivelul comunităţilor a stat la baza unui proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, a declarat, joi, pentru AGERPRES, managerul de proiect Alina Violeta Pop, din partea Federaţiei Young Men's Christian Associations.
Peste 100 de tineri implicaţi în proiect au participat la închiderea acestuia în prezenţa unor reprezentanţi ai autorităţilor locale. 'Acest proiect care s-a desfăşurat pe 15 luni de zile a constituit o bornă kilometrică în dezvoltarea celor trei organizaţii care fac parte din proiect - Federaţia Young Men's Christian Associations România (YMCA România), Asociaţia Young Initiative (AYI) şi Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă (CDCD), dar nu numai pentru cei trei care suntem în proiect, care sunt beneficiarii grantului, ci şi organizaţiile care prin personalul implicat în acest proiect - lucrători de tineret, tineri lideri, instructori - în special pe parte de învăţare. Învăţare despre cum se formulează şi se creează o politică publică.
E un limbaj atât de tehnic, folosit în lumea acesta, iar noi în sectorul de tineret suntem nonformali, şi atunci am încercat să aducem aceste concepte la nivelul firului ierbii. Am încercat să vedem şi nevoile de la firul ierbii pe care le au lucrătorii de tineret pentru a creşte calitatea serviciilor şi a programelor pe care le oferă tinerilor. Este un program inovativ pentru România, pentru prima dată s-au creionat nişte standarde de calitate pe care le-am propus Ministerului Tineretului şi Sportului, le propunem organizaţiilor din ţară. Iar prin acţiunile de diseminare ele (organizaţiile n.red.) să înţeleagă că oamenii care livrează proiecte cu şi pentru tineri trebuie să fie echipaţi cu competenţe adecvate, iar tinerii care îşi doresc să desfăşoare ei înşişi activităţi în comunitate să ştie că trebuie să şi însuşească un set de standarde, astfel încât să dezvolte pe ei înşişi, dar şi programele adresate comunităţii să fie de calitate', a spus Alina Violeta Pop.
Potrivit acesteia, a fost formulat un cod de etică al lucrătorului de tineret şi s-a observat că o parte din conceptele proiectului au fost preluat de administraţia publică locală, îndeosebi în municipiul Baia Mare. 'E nevoie de un cod de etică a lucrătorului de tineret, e nevoie să vedem cum această profesie de lucrător de tineret poate fi pusă într-un cadru realist. (...) Asta am încercat şi credem cu tărie că am reuşit. Evident, ca orice propunere de politică publică este un document viu care în permanenţă poate fi îmbunătăţit încât să răspundă nevoilor de la firul ierbii.
Prin asta credem că proiectul nostru a reuşit, că a adus nevoia reală şi a îmbinat-o cu dialogul, cu autorităţile locale care au început să insereze propunerile noastre în diverse strategii de tineret', a declarat Alina Violeta Pop. Proiectul, demarat în iulie 2018, a avut ca scop creşterea capacităţii ONG-urilor de a formula, monitoriza şi evalua politici publice în domeniul lucrului cu tinerii, atât prin propunerea unor standarde de calitate în lucrul cu tinerii, cât şi prin instruirea membrilor, personalului şi voluntarilor organizaţiilor de tineret în vederea participării active la dezvoltarea şi îmbunătăţirea politicilor de tineret.
Proiectul 'Standarde şi politici publice sustenabile în lucrul cu tinerii din România' a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, Componenta 1, bugetul total al proiectului a fost de 748.178,65 lei din care valoare eligibilă nerambursabilă FSE 615.482,40 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 117.432,69 lei şi cofinanţare parteneri 14.963,56 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News