Deşi preţurile de cazare atractive, vremea răcoroasă şi ploioasă din ultimele săptămâni a fost un obstacol pentru turiştii români în a alege Maramureşul ca destinaţie pentru minivacanţa de Paşti.
'Până în acest moment, gradul de ocupare este în procent de 65%, mult, mult mai puţin în comparaţie cu anul trecut când pensiunile rurale erau ocupate în proporţie de 100%. Cred că un impediment a fost vremea rece, timp îndelungat, dar şi sărbătoarea Paştelui care anul acesta a picat la începutul lunii aprilie. Oferta pentru sărbători a fost lansată în urmă cu aproape două luni de zile, însă turiştii au aşteptat mai multe săptămâni până să decidă rezervarea unui pachet de sărbători. E pentru prima dată după mulţi ani de zile când în Maramureş vom avea, probabil, mai puţini turişti de sărbători', a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România - ANTREC, filiala Maramureş, Livia Sima.
Potrivit acesteia, preţurile de cazare pentru pachetele turistice oscilează între 150 şi 250 de lei pentru ziua de cazare.
'Preţurile sunt aproape identice anului trecut, între 150-250 de lei pe ziua de cazare, doar cu mici ajustări. Turişti care au dorit un meniu mai diversificat sau alte variante de program în afara celui cuprins în pachetul de sărbători au plătit puţin mai mult. De fapt, preţurile sunt aproape neschimbate de mulţi ani, pentru că mai puţin de atât chiar nu se poate (...) În privinţa meniului, toţi turiştii vor primi pe durata vacanţei doar preparate specifice bucătăriei tradiţionale: preparate din carne din miel, drob de miel, preparate din peşte sau pui, preparate de post, doar în cazul în care acestea au fost cerute, cozonac şi pâine coaptă pe vatră, siropuri naturale, vin de casă sau pălincă de Maramureş. Majoritatea turiştilor îşi doresc să participe la slujba de înviere care se ţine la biserica din sat sau la mănăstirile învecinate, iar în a doua zi de Paşti, turiştii vor merge la diverse tradiţii şi spectacole care au loc în sate', a mai precizat Livia Sima.
Unul dintre locurile de atracţie pe durata minivacanţei de Paşti este trenul Mocăniţa de pe Valea Vaserului.
'Turiştii care ajung în Maramureş, doar pentru câteva zile, rezervă o singură zi din vacanţă pentru o călătorie cu trenul Mocăniţa pe defileul Văii Vaserului. Călătoria poate fi o experienţă unică pentru cei care merg pentru prima dată cu un tren a cărui locomotivă funcţionează pe cărbune (...) Indiferent de anotimp, traseul înseamnă desfătare, relaxare şi inedit. Avem turişti din toată ţara, dar şi din străinătate care vin special la Vişeu, locul de unde pleacă trenul în cursă, pentru o asemenea aventură. Turiştii care rămân mai multe zile în zonă se pot caza la pensiunile din vecinătate, iar acum de sărbători toate locurile au fost ocupate. Valea Vaserului, trenul Mocăniţa, dar şi pensiunile rurale rămân o atracţie de mare interes indiferent de anotimp', a declarat, pentru Agerpres, inspectorul de specialitate din cadrul Centrului de Informare Turistică din Vişeul de Sus, Ileana Horj.
[citeste si]
De asemenea, potrivit reprezentanţilor biroului judeţean de promovare a turismului, numeroşi turişti au ales ca destinaţie pentru minivacanţa de Paşti staţiunile montane Borşa, Şuior şi Cavnic, unde se mai poate schi în condiţii optime. Cele mai căutate locuri din pensiunile rurale au fost cele din localităţile Poienile Izei, Bârsana, Botiza şi Vişeu de Sus. Cea mai mare parte din turişti şi-au făcut rezervările pe cont propriu, telefonic sau prin internet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News