Maramureş: Beneficiarii Centrului de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei, relocaţi

Toţii beneficiarii Centrului de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei vor fi relocaţi în cel mai scurt timp, din cauza condiţiilor improprii, a declarat, miercuri, presei, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea.

"Avem într-adevăr o relocare a pacienţilor din centrul Sighetu Marmaţiei, care e o secţie dezafectată a Spitalului de Psihiatrie din Sighetu Marmaţiei. Urmează în perioada următoare, în cel mai scurt posibil, ca toţi beneficiarii din acest centru să fie relocaţi în alte centre, în condiţii mult mai bune (...) Acum, după ce am discutat cu reprezentanţii ONG-ului - Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal - care au vizitat acest centru, am cerut imperativ conducerii direcţiei relocarea acestor beneficiari în termen extrem, extrem de scurt, 48 de ore maxim(...) Ne-am implicat şi noi, chiar dacă nu avem atribuţii executive. Până acum nu s-au luat măsuri", a precizat Gabriel Zetea.

El a afirmat că este nemulţumit de modul cum administraţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC), instituţie aflată în subordinea CJ, îşi exercită obligaţiile faţă de beneficiari.

"Nu suntem într-adevăr mulţumiţi de o bună parte a activităţi lor. Chiar dacă au fost măriri de salarii, imense în ultimii doi ani de zile, în acest sistem, chiar dacă cei din aparatul direcţiei sunt la cel mai înalt nivel de salarizare a funcţionarilor publici, credem, simţim că această creştere a salariilor nu a fost însoţită şi de o creştere a performanţei în ce priveşte activitatea lor (...) Direcţia este o instituţie în subordinea CJ, consiliul având doar atribuţii financiare în ce priveşte finanţarea funcţionării activităţii, şi nu avem atribuţii executive în ce priveşte gestionarea beneficiarilor din cadrul direcţiei. Discutăm cu ei, le facem recomandări, iar cu toţi care participă la şedinţele CJ am avut de-a lungul timpului foarte multe intervenţii în ceea ce priveşte îmbunătăţirea activităţilor de acolo, asigurarea în fiecare an de soluţii financiare consistente ca toţi beneficiarii din cadrul direcţiei să beneficieze de condiţii cât mai bune de funcţionare (...) Un consilier personal a verificat activitatea direcţiei. Am făcut recomandări periodice conducerii executive a direcţiei pentru ca lucrurile să se mişte mult mai repede", a spus Gabriel Zetea.

Preşedintele CJ Maramureş a precizat că toate solicitările de finanţarea a DGASPC au fost onorate de CJ.

"Absolut, toate cererile financiare a direcţiei au fost satisfăcute, atât cele pentru salarii cât şi cele pentru investiţii. Acum, felul în care se cheltuie banii, ţine de direcţie, noi nu avem nici un fel de atribuţii în a verifica aceste tipuri de cheltuieli. Noi asigurăm şi votăm bugetul general. Cheltuielile sunt legale, iar noi am cerut să avem cât mai multe investiţii, iar cele mai multe solicitări de finanţare vin pe partea de studii, studiu de fezabilitate pentru o viitoare investiţie. Noi le cerem să intervină punctual, iar toate cererile de finanţare au fost satisfăcute. La fel a fost şi pentru direcţie, şi nu putem să le dăm în plus pentru ce nu cer", a declarat Gabriel Zetea.

Acesta a admis că există o problemă de personal în cadrul unor specialităţi din direcţie, iar îngrijirea persoanelor cu afecţiuni psihice ţine şi de vocaţia celor implicaţi.

"Problema celor care lucrează în aceste sistem ţine de vocaţie, acolo e nevoie de foarte multă empatie ca să-ţi doreşti să lucrezi cu astfel de beneficiari care au atât de multe probleme. Resursa umană e o problemă care va fi greu gestionabilă în perioada următoare şi asta nu se rezolvă de azi pe mâine", a spus Zetea.

Preşedintele CJ a mai arătat că situaţia creată în mod repetat de angajaţii DGASPC în mai multe centre de îngrijire din judeţ va fi dezbătută, joi, în cadrul unei şedinţe a instituţiei.

"O să avem, mâine (joi n.r.), o şedinţă a CJ Maramureş, la care conducerea executiva a direcţiei va fi invitată. Vor trebui să dea explicaţii în faţa consilierilor judeţeni. Eu cred că funcţionarii publici care se simt extrem de stabili pe funcţiile pe care le au vor înţelege că responsabilitatea lor este una importantă. Noi le asigurăm partea financiară, dar şi ei trebuie să muncească mult mai bine, să fie mult mai implicaţi. Direcţia încă nu are explicaţii, dar mâine vom cere măsuri destul de drastice (...)Vom găsi portiţele legislative prin care să-i tragem la răspundere pe cei care au creat aceste probleme şi nu e prima problemă care o avem în Maramureş. În ultimele luni de zile, vorbim de multe incidente în acest sistem. Ba incidentul de la Poienile de sub Munte, ba cel din Vişeul de Sus, ba, acum, Sighetu Marmaţiei, deja sunt foarte multe lucruri care se adună, iar toate aceste reproşuri sunt îndreptate împotriva conducerii direcţiei", a declarat Gabriel Zetea.

Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal au solicitat, marţi, deplasarea şi intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, la Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei, aducând în atenţie o serie de nereguli constatate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secţie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) şi la Secţia de Psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei.

Cele două organizaţii au atras atenţia că la CRRPH Sighetu Marmaţiei (centrul din curtea Spitalului Municipal) opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale ar fi închise în cinci cuşti, iar unele au fost găsite legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe.

"Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol, generând un miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul. Nu există personal specializat şi singurii care ar fi putut desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală şi trei infirmieri. Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială", sunt alte abateri sesizate de CRJ.

La Secţia de Psihiatrie I "Bărbaţi" Sighetu Marmaţiei, CRJ semnalează: "condiţii insalubre", aglomerare, lipsă de personal specializat, "subfinanţare importantă"; situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovătămare şi agresivitate; "dificultăţi procedurale majore" în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă; terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice); "dificultăţi în gestionarea internărilor" nevoluntare; discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel