Maramureş: Evoluţie pozitivă a culturii de grău, deşi a plouat frecvent

Cultura grâului are o evoluţie pozitivă, iar ploile repetate din ultimele săptămâni n-au afectat cele peste 4.000 de hectare cultivate de fermieri, a precizat, luni, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Cereale din Maramureş, Vasile Popan.

'Avem peste 4.000 de hectare plantate cu grâu, îndeosebi în zona de şes a judeţului, iar evoluţia culturii pare a fi pozitivă, deşi în ultimele săptămâni a plouat destul de des. (...) Ne-a îngrijorat abundenţa apei reţinută la nivelul solului, dar temperaturile ridicate venite în urma furtunilor au făcut ca absorbţia apei să fie rapidă fără a fi afectată rădăcina plantei. Sperăm într-o evoluţie agro-meteorologică favorabilă, iar la începutul lunii august să începem recoltarea grâului', a spus Vasile Popan.

Potrivit acestuia, grâul care va fi recoltat în luna august ar putea fi întrebuinţat în fermele zootehnice sau vândut pe mini-bursa cerealelor din Baia Mare. 'Din experienţa anilor trecuţi, cred că o mare parte din grâul care urmează a fi recoltat va fi depus în depozitele speciale pentru uscare şi ventilare, apoi folosit de fermierii din zootehnie sau vândut pe piaţa organizată pe mini-bursa cerealelor din Baia Mare.

Anul acesta, producătorii din industria de panificaţie locală nu şi-au arătat interesul în a cumpăra grâu de la fermierii locali, probabil că se îndreaptă spre marii producători care pot oferi grâul la preţuri mult mai avantajoase decât micii producători', a mai spus Vasile Popan. Cultura grâului în Maramureş este predominantă în zona de câmpie situată în apropierea bazinelor hidrografice Someş - Lăpuş, dar şi în unele zone de deal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel