Maramureş: Legumicultorii, avantajaţi de ploile căzute în ultima perioadă

Ploile abundente din ultimele săptămâni au adus un avantaj legumicultorilor din judeţ, care n-au mai fost nevoiţi să plătească apa necesară udării culturilor, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor Maramureş, Daniel Tinc.

'În ultima lună de zile (mai, n.red.), cred că am făcut o economie de peste 15.000 - 20.000 de lei, numai pentru apa care ar fi trebuit să o cumpărăm pentru udarea culturilor. Aici e vorba de culturi care se află în câmp, dar la mare distanţă de orice sursă de apă, râu, pârâu din care să face irigarea. (...) Avem câteva sute de hectare de culturi care necesită o alimentare cu apă din alte surse, deşi unii proprietari de culturi au efectuat foraje pentru a găsi o sursă de apă, însă nu prea au fost norocoşi. Culturile aflate în câmp necesită apă destul de multă, însă, depinde şi de valoarea nutritivă a solului. Din punct de vedere meteorologic, anul acesta pare a fi destul de dificil, dar încercăm să ne adaptăm, să avem legume de calitate şi o desfacere bună pe piaţa liberă şi cea organizată' a spus Daniel Tinc.

Potrivit acestuia, culturile legumicole situate în vecinătatea cursurilor de apă sunt irigate constat, iar costurile de întreţinere a culturilor sunt mai scăzute. ' Un mare avantaj îl reprezintă culturile din apropierea cursurilor de apă (râurile Lăpuş şi Someş, n.red.) care se pot iriga uşor, sursa de apă este accesibilă, fermierii fiind nevoiţi să facă investiţii doar în instalaţiile de irigare, motopompe şi alte sistem de udare. Culturile legumicole aşezate în vecinătatea apelor curgătoare sunt cel mai uşor de întreţinut, cheltuielile anuale mult mai mici în comparaţie cu cele care n-au acces la o sursă de apă permanentă', a precizat Daniel Tinc.

De asemenea, directorul Direcţiei pentru Agricultură Maramureş, Virgil Ţânţaş, a subliniat că legumicultorii au desfacerea asigurată pe piaţa locală organizată şi au în lucru câteva sute de hectare de teren cultivate cu diferite soiuri de legume. ' E uimitor cum legumicultorii din judeţ s-au reorganizat, asociat şi repoziţionat pe piaţa locală, au cumpărat terenuri în fiecare an, apoi şi-au extins culturile şi au făcut investiţii în tehnologii de irigare. (...) Avantajul e că au recuperat piaţa locală care părea la un moment dat a fi ocupată de simplii comercianţi care aduc legumele din afara ţării. Legumicultorii deţin, acum, câteva sute de hectare de terenuri atât în zone cu acces direct la surse de apă cât şi terenuri fără sursă de apă, fapt ce îngreunează întreţinerea culturilor', a spus Virgil Ţânţaş. Anual, legumicultorii asociaţi îşi valorică producţia pe piaţa liberă, organizată sau prin târgurile de tradiţionale iar o bună parte din producţie este achiziţionată de reţeaua de hoteluri, moteluri şi pensiuni turistice din judeţ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel