Încadrarea foştilor angajaţi ai Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologie Maramureş în acelaşi nivel de pensionare cu minerii va fi reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă, a spus preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, miercuri, la o întâlnire cu pensionarii fostei întreprinderi, menţionează un comunicat de presă, al instituţiei, remis, Agerpres.
Potrivit acestuia, în urma întâlnirii din luna iulie cu Marius Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, problemele pensionarilor ar putea fi rezolvate în cel mai scurt timp printr-o ordonanţă de urgenţă.
"Vom face o echipă comună cu specialiştii departamentului juridic din minister şi împreună cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Maramureş vom lucra până vor fi identificate soluţiile necesare", a precizat Marius Budăi în cadrul întâlnirii la care a participat în luna iulie, în Maramureş.
Preşedintele CJ a subliniat faptul că, în ultimele două luni (iulie şi august n.red.), a avut discuţii repetate cu ministrul Marius Budăi, iar în cursul zilei de marţi, 10 septembrie 2019, a arătat că s-a găsit şi soluţia pentru ca pensionarii IPEG să beneficieze de aceleaşi pensii ca şi ceilalţi care au muncit în subteran.
"Doresc să subliniez faptul că nu protestul făcut de angajaţii IPEG în faţa Palatului Administrativ m-a determinat să insist la ministrul Budăi să rezolve această problemă, ci faptul că am promis că voi face tot ce îmi stă în puteri să vă ajut. Şi pentru că îmi doresc ca şi atunci când nu voi mai fi în funcţie să pot să mă întâlnesc cu domniile voastre pe stradă şi să ne salutăm cu respect şi înţelegere, fără să fie animozităţi între noi. În luna iulie, ministrul Muncii a promis că va analiza situaţia şi va căuta soluţiile legale, însă acest lucru nu s-a putut realiza peste noapte. Trăim într-o ţară europeană care are nevoie de un nivel de trai decent şi acestea sunt motivele care m-au determinat să insist atât la ministrul Marius Budăi, cât şi la premierul României, Viorica Dăncilă, pentru a oferi soluţia în cazul pensionarilor IPEG. Şi soluţia este adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care va fi elaborată în perioada următoare de Ministerul Muncii şi care va prevedea ca, în noua Lege a Pensiilor, să fie cuprinse şi categoriile de pensionari cum este cazul celor de la IPEG. Mai mult, se doreşte ca revendicările pensionarilor să fie satisfăcute inclusiv retroactiv", a arătat Gabriel Zetea, potrivit comunicatului menţionat.
Conform aceleiaşi surse, atât la discuţiile cu ministrul Muncii, cât şi la întâlnirea din 11 septembrie, Vasile Leş, reprezentantul pensionarilor IPEG, a prezentat istoricul problemelor cu care se confruntă grupul pe care-l reprezintă. Acesta a menţionat multiplele aspecte generate de aplicarea succesivă a legislaţiei din domeniul pensiilor, reglementări care au dus la inechităţi şi discriminare între diverse categorii profesionale în funcţie de data pensionării, deşi aceştia au prestat activităţi comune în subteran, cu stagii de lucru identice, în aceleaşi condiţii de risc profesional şi având aceeaşi valoare a contribuţiilor sociale.
Foştii angajaţi IPEG au contestat modul de acordare a pensiilor, exprimându-şi îngrijorarea faţă de excluderea de la recalcularea pensiilor, conform Legii 221/2018, a foştilor angajaţi IPEG, care deşi au prestat activităţi în subteran, asemenea angajaţilor din exploatările miniere, nu beneficiau de aceleaşi drepturi.
La discuţiile cu pensionarii IPEG Maramureş, alături de preşedintele CJ, au fost prezenţi şi prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan, şi directorul Casei Judeţene de Pensii, Lucica Pop.
Pensionarii de la fosta IPEG Maramureş s-au arătat mulţumiţi de soluţia găsită, solicitând Casei Judeţene de Pensii Maramureş să recalculeze pensiile lor cât mai curând după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă.
Timp de trei luni - iunie, iulie şi august - pensionarii IPEG Maramureş au protestat aproape săptămânal în stradă, atât în faţa Prefecturii Maramureş, cât şi pe treptele Casei Judeţene de Pensii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu