Autorităţile au confirmat pesta porcină africană la un porc mistreţ găsit mort pe fondul de vânătoare din Valea Chioarului, fapt rezultat în urma analizei probelor recoltate şi analizate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti, a precizat, luni, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, pe pagina de Facebook a instituţiei.
'În şedinţă (de luni - n.r.) s-a aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţ atât în zonele afectate, cât şi în zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafaţă de 8 kilometri (ce include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localităţile Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Întrerîuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Şomcuta Mare, Văleni Şomcutei, Buciumi, Stejera, Curtuiuşu Mare, Duruşa, Valea Chioarului, Mesteacan, Boiu Mare, Prislop, Aspra şi Preluca Noua). Zona tampon are o suprafaţă de 5 kilometri şi include 11 fonduri de vânătoare (...) un fond de vânătoare din judeţul Sălaj, dar şi localităţile Remetea Chioarului, Finteuşu Mare, Copalnic, Iadăra, Poşta, Curtuiuşu Mic, Fericea.
În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreţilor prin metode de vânătoare care nu disloca efectivul, respectiv prin pânda şi dibuire' a menţionat prefect. Conform aceleiaşi postări, directorul adjunct al DSVSA Maramureş, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în judeţ, dar că boala este virală şi extrem de contagioasă.
'Cetăţenii nu realizează gravitatea problemei, chiar dacă pesta porcină este prezentă în mediul silvic', a spus Vasile Pop. Potrivit acestuia, reprezentanţii DSVSA Maramureş s-au deplasat în teritoriu şi vor avea discuţii referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane cu administratorii fondurilor de vânătoare şi cetăţenii din zona infectată şi zona tampon.
El a mai precizat că vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. 'Mistreţii vânaţi vor fi depozitaţi integral în spaţii frigorifice de către gestionarii fondurilor de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale cu privire la interdicţia organizării de aglomerări de animale pe raza localităţilor', a mai subliniat Vasile Pop. Totodată, cetăţenii care identifică porci mistreţi morţi în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugaţi sa anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi autorităţile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de prevenţie. De asemenea, se recomandă populaţiei de a evita să intre în contact cu animalul decedat în scopul de a preveni apariţia de focare în gospodăriile populaţiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic şi social unităţile administrativ-teritoriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News