Maramureş: Turiştii nu sunt obligaţi să plătească taxe unei firme private la vizitarea lacului Mogoşa

Turiştii care vizitează lacul Mogoşa, situat în Munţii Gutâi, nu sunt obligaţi să plătească taxe de fotografie sau parcare unei cabane private din vecinătate, a declarat, vineri, pentru Agerpres, primarul oraşului Baia Sprie, Alin Bîrda.

Potrivit acestuia, lacul şi terenul aferent se află în proprietate publică, iar perceperea de taxe este interzisă.

"Atâta vreme cât turiştii români sau străini vizitează sau pozează lacul şi alte elemente naturale din vecinătatea lacului Mogoşa, trebuie să afle că sunt pe o proprietate publică, pentru care primăria Baia Sprie nu a instituit nicio taxă. Nimeni nu poate fi amendat de un privat, şi nici accesul spre lac nu poate fi restricţionat prin închiderea drumului. Instituirea unor aşa numite taxe din partea administratorului privat al cabanei Mogoşa pentru fotografie şi acces spre lac, inclusiv după ora 21.00, e un abuz pentru că lacul şi terenul din jurul lacului nu sunt proprietatea acestuia", a spus Alin Bîrda. 

Primarul oraşului Baia Sprie a mai precizat că administratorul cabanei private Mogoşa îi este interzis să perceapă inclusiv taxa de pescuit. 

Primăria oraşului Baia Sprie a fost nevoită să facă o precizare publică după ce, în mai multe situaţii, turiştii s-au plâns că au fost nevoiţi să plătească taxă de acces, taxă foto şi de pescuit din partea administratorului cabanei Mogoşa, deşi nu are nici un drept legal. 

În context, primarul Alin Bîrda a mai subliniat că între proprietarul cabanei Mogoşa şi administraţia locală este o mai veche dispută în privinţa dreptului de proprietate, care aştepată un răspuns favorabil din partea justiţiei. 

"Situaţia acesta trenează de ani de zile, iar primii afectaţi sunt turişti care ajung în staţiunea montană Mogoşa. Prinşi în această capcană administrativă nerezolvată, oamenii nu înţeleg de ce trebuie să plătească. Noi am aşezat panouri informative în vecinătatea lacului şi pe drumul de acces că se află pe un teren proprietate publică şi nu sunt obligaţi să plătească nicio taxă proprietarului cabanei pentru că nu este terenul lui. Ne dorim o clarificare cât mai rapidă în justiţie faţă de dreptul de proprietate al acestui bun şi ne dorim ca în iarnă turiştii să aibă acces inclusiv la pârtia de schi", a declarat Alin Bîrda. 

Lacul şi zona turistică Mogoşa se află la o altitudine de 970 de metri, în Munţii Gutâi, iar în apropierea lacului se află o pârtie de schi având o lungime de aproape 2 km, dotată cu telescaun şi teleschi. Pe lac se poate practica pescuitul sportiv, canotajul de agrement şi înotul. De la baza lacului se poate ajunge pe versantul muntos Mogoşa (1.246 metri altitudine) unde funcţionează principalul releu al televiziunii şi radioului public, cât şi antenele mai mult posturi de radio private. 

Cabana privată aflată în vecinătatea lacului deţine 90 de locuri de cazare, restaurant şi echipamente sportive pentru agrement pe lac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel