Guvernul suspendă mai multe cheltuieli în sectorul bugetar. Marcel Boloș: Bugetul de stat nu este un sac fără fund

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Guvernul României ar urma să suspende o serie de cheltuieli în sectorul bugetar în următoarele 2 luni.

Guvernul a decis să limiteze o serie de cheltuieli în sectorul bugetar în următoarele 2 luni. Noile măsuri vor fi adoptate chiar săptămâna aceasta.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat la Antena 3 CNN de ce este nevoie de adoptarea unor astfel de măsuri și care vor fi românii afectați. 

Marcel Boloș: Am luat în calcul perioada ianuarie-septembrie

"Cheltuielile acestea care se fac pe sfârșit de an, așa cum reiese și din proiectul de ordonanță de urgență, sunt limitate la nivelul mediei de pe parcursul anului. Deci nu sunt interzise în totalitate aceste tipuri de cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor ci se păstrează nivelul de plăți din cursul anului calendaristic, nivelul mediu de plăți din anul calendaristic.

Am luat în calcul perioada ianuarie-septembrie. De ce am făcut acest lucru? Pentru că, după cum știți, suntem într-o perioadă de angajament față de Comisia Europeană cu o țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB iar din analizele pe care noi le-am făcut la nivelul Ministerului de Finanțe aceste tipuri de cheltuieli, în cursul anului, înregistrau o medie de 1,1 miliarde de lei, pentru ca la sfârșitul anului toate aceste cheltuieli să ajungă la peste 4 miliarde de lei", a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN. 

"Bugetul de stat nu este un sac fără fund"

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat și care vor fi măsurile ce ar urma să intre în vigoare.

"De la cheltuielile de natura furniturilor de birou până la ceea ce înseamnă partea de alte cheltuieli pentru reparații curente, cu mențiunea că, dacă vor exista situații excepționale, prin memorandum, Guvernul va putea aproba limite care să fie peste valoarea acestei medii, dar numai în cazuri bine justificate, pentru că dorim în continuare să ne păstrăm angajamentele față de Comisie și să nu riscăm blocarea investițiilor europene. Este până la urmă o prioritizare a cheltuielilor pe care le fac autoritățile locale așa cum și statul face aceste prioritizări lună de lună.

Trebuie să înțelegem că bugetul de stat nu este un sac fără fund din care se cheltuie la nesfârșit și ajungem astfel încât să ne blocăm propriile proiecte de investiții sau, mai mult, să riscăm să nu avem bani de autostrăzi sau bani de ceea ce înseamnă modernizarea de școli, modernizarea de spitale, tot ceea ce se face în țara noastră, pentru ca să beneficiem de aceste investiții", a mai spus Marcel Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel