Vicepremierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, vineri, la Neptun, că o decizie viitoare în privinţa pilonului II de pensii va fi una în interesul românilor. Oficialul guvernamental a precizat că nu este vorba despre desfiinţarea acestui pilon.
"Nu Guvernul României a pornit această discuţie şi nu dintr-un interes că nu avem suficienţi bani. Deja colectarea preconizată şi cum vedem trendul nu sunt probleme de bani şi noi, mai mult ca sigur vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea şi domnul vicepreşedinte Giurăscu. Dânşii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât şi la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieşit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părţi au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desfiinţarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României", a precizat vicepremierul.
Potrivit acestuia, există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanţii ASF.
"Ne uităm în continuare pe cifre. (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie în favoarea cetăţenilor. (...) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus aşa ceva", a precizat Ciolacu.
El a menţionat că o decizie va fi luată în cadrul coaliţiei de guvernare.
Ciolacu a mai spus că la TVA "s-a colectat mai puţin". "Lipsesc în jur de 8 miliarde e lei. Dar nu e o sumă pe care noi am pitit-o sau a pitit-o Ministerul Finanţelor. Nicio sumă care a ieşit din ritmul altora, dar datoria unui guvern responsabil şi a unei alianţe responsabile este să găsim soluţiile ca această deficienţă să fie cât mai repede remediată sau cu măsuri care să aibă un impact cât mai mic asupra agenţilor economici", a spus Ciolacu.
Vicepremierul a vorbit şi despre un calendar al rectificării bugetare: "Până pe 5 septembrie avem proiecţia bugetului pe 2018, între 5 şi 7 septembrie în sediul din Victoria echipa premierului va lucra cu echipa de la Ministerul Finanţelor, va începe să lucreze atât pe buget, cât şi pe rectificare. Între 7 şi 10 septembrie fiecare ministru va avea întâlniri individuale cu ministrul Finanţelor şi echipa de la Finanţe şi vom stabili cifrele şi în jur de 20 septembrie vom avea rectificarea bugetară".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu