Premierul Marcel Ciolacu a avut o primă reacție în urma discuțiilor informale cu liderul guvernului maghiar, Viktor Orban.
„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat. I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie. Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral - legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale.Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”, a scris premierul României, pe Facebook.
Oficialul român a oferit o declarație asemănătoare, mai scurtă, și pe platforma X, cunoscută anterior ca Twitter:
„Discuție eficientă cu Viktor Orban. Avem o abordare pragmatică a problemelor de interes comun: conectivitate, securitate energetică, prevenirea migrației ilegale. I-am cerut să acționeze ca un broker onest pentru avansarea aderării complete a României la Schengen pe agenda strategică europeană.”
Effective discussion w/ @PM_ViktorOrban. We have a pragmatic approach on issues of joint interest: connectivity, energy security, preventing illegal migration. I asked t/ @HU24EU to act as an honest broker f/ advancing t/ ???????? strategic agenda &????????’s complete accession to #Schengen. pic.twitter.com/v2D0jWLZyU
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) July 26, 2024
„Eu cred că premierul României face ceea ce trebuie. Ungaria ne este vecină și până acum nu s-a opus la absolut nimic, de la admiterea țării în NATO și în Uniunea Europeană, până la aderarea la spațiul Schengen. În plus, Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Sigur că, în momentul ăsta, Bruxelles-ul a luat decizia să boicoteze reuniunile miniștrilor țărilor membre care se desfășoară la Budapesta, tocmai din cauza poziției premierului Orbán față de Moscova și China. Dar asta nu înseamnă că trebuie că noi să rupem relațiile diplomatice.
Mai mult, domnul Orbán, știți deja, merge la anuala școală de vară a UDMR. Ca de obicei, va spune tot felul de lucruri care vor irita orgoliul presei de limbă română, fiindcă spune lucruri care nu sunt conforme, dar ne-am obișnuit cu asta și nu înseamnă că noi nu vom iubi UDMR-ul pentru lucrul acesta.
În orice caz, Marcel Ciolacu e obligat să mențină relațiile diplomatice și politice, să găsească exact temele în care suntem convergenți. De pildă, aderarea României, și în spațiul terestru, la Schengen este o temă de convergență. Mai trebuie să vorbim și despre conectarea liniilor de înaltă tensiune, ca România să poată importa energie, că noi nu mai producem nici energie de când cu statul român. Este important, pentru că nu trebuie să rămânem pe întuneric. Și sunt multe alte lucruri, au și ei interesul lor - vor să ajungă gazul din Marea Neagră și la ei, fiindcă ei au tras gaz în majoritatea locuințelor din Ungaria, noi doar în jumătate din locuințele din România.
Avem numeroase lucruri de discutat, ca între vecini, mai ales că, în momentul de față, PIB-ul pe cap de locuitor din România a ajuns să fie mai ridicat ca în Ungaria. Deci avem și un avantaj în negocieri, sper să aibă și kürtőskalács la vila de protocol”, a precizat analistul Bogdan Chirieac, ieri, la Antena 3-CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu