Marcel Ciolacu face treaba Guvernului: plan de salvare a producătorilor români de echipamente sanitare

Marcel Ciolacu, plan de salvare a industriei ușoare, discutat cu producătorii
Marcel Ciolacu, plan de salvare a industriei ușoare, discutat cu producătorii

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu reprezentanți ai firmelor care produc măști și alte materiale sanitare și a schițat un plan în trei pași pentru a susține produsele fabricate în România. Măștile produse în România sunt preferate de jandarmii francezi și polițiștii italieni, în timp ce statul român se arată total neinteresat, achizițiile făcându-se din China.

Firmele românești care produc măști și echipamente de protecție s-au plâns că sunt ignorate de Guvern, care preferă să achiziționeze astfel de dispozitive din import. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu producătorii români și patronatele din industria textilelor.

Liderul social-democrat se declară extrem de îngrijorat cu privire la situația în care a ajuns industria confecțiilor după un an și jumătate de pandemie. 

”Este, dacă vreți, un strigăt de ajutor din partea acestor oameni care își văd afacerile ruinate și sunt total abandonați de Guvern într-un moment de criză economică, a declarat presei Marcel Ciolacu. Este inadmisibil ca Guvernul să importe măști și echipamente de protecție de sute de milioane de euro din China prin tot felul de buticuri și firme de apartament, în timp ce producătorii români sunt lăsați să moară. Este o bătaie de joc ca farmaciile să fie umplute cu tot felul de măști neconforme care pun în pericol sănătatea populației, în timp ce firmele românești nu primesc nicio comandă din partea statului “, a spus liderul PSD la finalul discuțiilor.

 

Polițiștii români, îmbrăcați din China cu uniforme care se rup pe ei

Marcel Ciolacu susține că a fost extrem de surprins să afle de la producătorii români că marfa românească este foarte bună pentru export, dar nu este bună pentru România. El i-a adresat premierului Cîțu trei întrebări despre situația aberantă în care statul pune producătorii locali de măști și late echipamente sanitare: „De ce jandarmii și polițiștii francezi sau italieni au uniforme produse în România, în timp ce ai noștri sunt îmbrăcați din China cu materiale de proastă calitate care se rup pe ei?! De ce ați furat în pandemie sute de milioane de euro prin contracte dubioase la UNIFARM, în timp ce producătorii români sunt lăsați în voia sorții?! De ce ministrul Economiei nu le-a dat niciun fel de sprijin producătorilor români din industria textilă pentru a supraviețui crizei economice?”.

Plan de salvare a industriei ușoare, promovat de PSD

Liderul PSD a făcut propuneri concrete pentru susținerea producătorilor români. „Voi continua să spun peste tot că un produs românesc cumpărat înseamnă un loc de muncă asigurat aici în România. Chiar astăzi, am identificat împreună o serie de soluții pentru salvarea acestei industrii:

1. Industria ușoară să fie desemnată industrie de suport strategică, adică Guvernul să achiziționeze cu prioritate de la producătorii români echipamente militare, echipamente pentru medici sau pentru forțele de ordine.

2. Stocurile din rezervele statului pentru situații de urgență să fie asigurate de Guvern de la firmele românești.

3. Programul Național de Redresare și Reziliență să aibă o componentă clară destinată salvării industriei confecțiilor din România. Pe scurt, există programe atât pentru producerea țesăturilor la noi în țară, cât și pentru testare și reciclare. Vorbim de un întreg lanț care se poate face cu bani europeni, care ar asigura o rezistență sporită a industriei în fața unor crize viitoare”, a arătat Marcel Ciolacu.

Industria confecțiilor, afectată de criză, ignorată de Guvern

"După HoReCa cei mai afectați ca ramură sunt cei din industria ușoară, textilă. Industria confecțiilor a fost grav afectată de criză și de lipsa totală de sprijin din partea Guvernului. Vorbim despre un adevărat dezastru: peste 60 de mii de români și-au pierdut locurile de muncă în ultimul an, o treime din cele peste 7.800 de firme au dat faliment, iar multe dintre cele care au supraviețuit produc la 20-30% din capacitate", a spus Marcel Ciolacu.

"Ținând cont de deficitul comercial istoric în 2020 în loc să investești în ramură care exportă, să-i ajuți, tu Guvern nu vii cu nimic mai mult. Am cunoscut un producător tânăr, care avea o unitate de producție cu capacitate 60 milioane de măști pe lună. Măști medicale. Nimeni de la Guvern nu i-a contactat și n-au încercat măcar pentru rezerve strategice să luăm produse românești”, a observat liderul PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel