Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că declaraţiile lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, despre majorarea pensiilor, arată o "departajare între preşedintele Klaus Iohannis şi PNL". Acesta a criticat însă măsura creşterii taxelor şi impozitelor, pe care coaliţia de guvernare urmează să se pună de acord.
"Am solicitat să închidem disputele despre procentele cu care mărim pensiile. Eu nu vorbesc despre o mărire de pensii de 15, 10, 11, 12 %, ci despre nişte trompete care ies fără să înţeleagă o realitate mult mai profundă. Fiindcă nu pot să măresc pensia unui care o pensie specială de 200, 400 milioane, la fel ca unuia care are o pensie de 3000, 4000 lei. Cu toţii trebuie să ieşim din acest moment complicat.
Da, eu cu premierul Nicolae Ciucă am aceste discuţii. Dacă şi-ar mai putea opri şi trompetele, să înţeleagă exact ce vorbesc, vom fi mai credibili...", a declarat Marcel Ciolacu, conform Antena 3.
"Eu am înţeles că este o departajare între preşedintele Klaus Iohannis şi PNL. Fiindcă pe dl Iohannis l-a făcut trompetă, şi a adus şi argumente în acest sens, iar în privinţa PNL preşedintele Marcel Ciolacu a spus clar că domnia sa colaborează foarte bine cu premierul Nicolae Ciucă şi că împreună încearcă să găsească soluţii pentru majorarea pensiilor. Iar argumentul adus, cel conform căruia una este o pensie de 40.000 lei, alta e cea de 4000 lei, e bun. E cu totul altceva să primeşti 6000 lei faţă de 150 lei în plus. Bunăstarea nu stă doar în procentul de la pensie. Mai este vorba şi de asistenţă medicală de mai bună calitate, poate, de un stat care să nu îşi bată joc de cetăţean, şi o justiţie cât de cât funcţională, ca să nu te mai judeci cu vecinul pentru 2 metri de curte 10-12 ani de zile. Sunt multe lucruri care nu s-au întâmplat în cele două mandate ale preşedintelui Iohannis", a declarat Bogdan Chirieac.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că pensiile vor creşte clar de la 1 ianuarie, dar nu se ştie exact cu cât. Analistul politic a intervenit şi a spus că asta se întâmplă "pentru că nu ştim exact cum va arăta bugetul. Nu a fost trimis în Parlament. Anul viitor este dominat de multe necunoscute. Trebuie să compensezi în continuare facturile la energie. România nu îşi poate permite facturi pe care nu le poate plăti nici Germania. Ştiţi bine că Germania a decis ca pe luna decembrie să achite integral facturile cetăţenilor. De undeva trebuie luaţi banii ăştia. Deocamdată au mărit taxele şi impozitele aberant mediului privat. În privinţa economiilor făcute la administraţie, nu s-a întâmplat nimic. De pensiile speciale nici nu are rost să vorbim. Pe de o parte, ai o hemoragie uriaşă de bani, dar pe de altă parte omori calul care trage".
"Eu cred că se va ajunge la un numitor comun. Niciun partid politic nu este pregătit să iasă de la guvernare în acest moment. Cred că vor ajunge la un compromis. Înţeleg că sunt de acord că pensiile nu pot fi majorate mai mult de 11%. Nu ştiu cum vor face cu pensiile speciale, care se duc în cer. Deşi Banca Mondială a venit cu nişte propuneri logice, printre care şi faptul că nu e normal să ai pensia mai mare decât salariul pe care l-ai avut în plată. Dacă s-ar adopta această măsură, tot ar fi un pas înainte, vizavi de aceste două feluri de pensionari din România.
În rest, cu majorarea de taxe şi impozite, aici sunt magistrali. Pe cine prind, ard la taxe şi impozite. Asta se va vedea în încasările mai mici de la buget de anul viitor. Inclusiv chestia asta populistă, că dacă ai o casă mai mare să plăteşti impozit mai mare. Ca să faci casa aia mai mare, oricum ai plătit mai mult impozit, că a costat mai mult. Se presupune că averea e licită, dacă a furat să îl ia poliţia. O să mărească taxele la toată lumea, oricum", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News