Marcel Ciolacu, joc de putere de la Bruxelles, ascuns sub declarații de pace. Mesajul total neobservat la București

gov.ro
gov.ro

După apariția umăr la umăr cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, premierul Marcel Ciolacu transmite un mesaj cât se poate de clar de la Bruxelles, care se pare că la București s-a auzit cu întreruperi

Premierul Marcel Ciolacu se află la Bruxelles, unde afirmă că a mers cu o propunere de comisar european: Victor Negrescu. ”Am mers cu un nume, el este actualul vicepreşedinte al PE, domnul Victor Negrescu. Normal că ne-am făcut şi un calendar, un deadline, eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României, acest atribut este exclusiv al primului-ministru, dar, cum este şi normal şi cum deja am vorbit cu preşedintele Nicolae Ciucă, vom avea o discuţie în următoarele zile. De asemenea, institutional, dacă dorim o anumită normalitate, voi avea o discuţie şi cu preşedintele României, pentru că preşedintele este reprezentantul României în Consiliul European şi e normal să ne coordonăm aceste negocieri” a declarat premierul la Bruxelles. Cât despre portofoliu, Marcel Ciolacu spune că ar trebui să fie ”unul cât mai relevant în cadrul Comisiei Europene”.

România propune doar un nume de bărbat? 

Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi România sunt țările care nu au nominalizat oficial un comisar european. Mai mult, în pofida cererii Ursulei von der Leyen ca ţările să propună, fiecare, câte un bărbat şi o femeie, mai multe state, inclusiv Irlanda, Republica Cehă şi acum Cipru, au propus public doar un bărbat. Poate că și România va propune doar un bărbat dacă ne uităm la declarațiile premierului. Sau nu? Ţările membre ale Uniunii trebuie să îşi desemneze comisarii până în 30 august 2024, conform unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Mare atenție, însă!

Marcel Ciolacu nu a spus că a convenit deja cu Nicolae Ciucă numele viitorului comisar european. Ceea ce a declarat premierul a fost că a stabilit cu președintele PNL să aibă o discuție, o negociere în următoarele zile cu privire la acest aspect. Marcel Ciolacu afirmă că el, ca premier, este cel care trebuie să facă propunerea de comisar european, dar, invocând normalitatea, spune că va avea o întâlnire în acest scop cu Nicolae Ciucă, în următoarele zile, așa cum au discutat. În plus, anunță și o discuție cu președintele României. 

Nicolae Ciucă a reacționat

În ciuda celor anterior explicate, probabil înainte să vadă exact declarațiile premierului, Nicolae Ciucă, luat la întrebări în fața sediului PNL din Modrogan, a declarat că ”este complet neadevărat” că a avut discuții cu premierul asupra propunerii Victor Negrescu - comisar european. 

”Eu înțeleg jocurile astea care fac obiectul unei astfel de situații. Dar cu Marcel Ciolacu nu am discutat decât de variantele de portofolii pe care România poate să le discute cu Comisia. Ca atare, nu s-a discutat despre nume, nu s-a discutat despre altceva decât care ar putea să fie aceste portofolii” a spus Nicolae Ciucă. 

Conform liderului liberal, social-democrații ar vrea economia în Comisia Europeană, pe când ei, PNL, văd oportune și agricultura sau extinderea. Pe lista scurtă a numelor posibile din PNL nu se regăsesc femei, ci tot bărbați, respectiv Daniel Buda sau Dan Motreanu. 

Însă, încă o dată, ce ne spune, de fapt, domnul Ciolacu? Că premierul este cel care are prerogativele propunerii comisarului european. Afirmă chiar - subliniez - că este atributul său EXCLUSIV. La Bruxelles, a mers deja cu un nume - Victor Negrescu. Și, pentru că e partener bun de coaliție, va avea totuși o discuție cu prietenul Nicolae Ciucă, așa cum au stabilit, în zilele următoare. Mai mult, plusează, și afirmă că va discuta, pur instituțional, și cu președintele României sau, mai corect ”tradus”, cu președinția României, ca instituție. Deci Marcel Ciolacu nu le cere voie pentru această propunere. Probabil vor fi negocieri pentru al doilea nume de propus, cel al unei femei, așa cum a cerut Comisia Europeană. 

Dar în niciun caz premierul nu afirmă că a discutat deja cu Nicolae Ciucă și - iată - acesta este numele la care am ajuns. Victor Negrescu este propunerea sa, ca prim-ministru al României, exclusivă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel