Actorul Marcel Iureş va primi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, pentru rolurile create atât în teatru, cât şi în film.
"Premiul de Excelenţă al TIFF îi va fi oferit actorului Marcel Iureş, pentru cariera sa fabuloasă, marcată de zeci de roluri interpretate pe scenele din întreaga lume şi apariţii nenumărate în producţii cinematografice care s-au bucurat de succes internaţional", a spus miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, directorul festivalului, Tudor Giurgiu.
Marcel Iureş va primi Premiul de Excelenţă al TIFF la gala de închidere din 8 iunie, pe scena Teatrului naţional din Cluj-Napoca, unde a şi debutat în urmă cu 40 de ani.
Cu zeci de roluri interpretate pe scene din întreaga lume, trei premii UNITER şi apariţii numeroase în producţii cinematografice de succes, alături de nume mari ale filmului, Marcel Iureş este, din 1995, şi preşedintele Fundaţiei Teatru Act, prima instituţie artistic nonguvernamentală autohtonă, devenită în 1998 Teatrul Act, primul teatru independent cu sală proprie din România postdecembristă.
Peste 200 de filme vor fi proiectate la TIFF, dintre care 180 de lung metraje. De asemenea, pentru prima dată, la ediţia din acest an a TIFF vor fi cinci premiere mondiale. Unul dintre aceste filme este "Parking" al regizorului Tudor Giurgiu, care va fi şi cel careva deschide festivalul. Filmul va fi proiectat la Gala de deschidere în prezenţa echipei de producţie, dar şi a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului "Apropierea", care a inspirat scenariul. Filmul prezintă povestea unui poet român care, după ce emigrează în Spania, descoperă nu numai chinurile iubirii ci şi durerea despărţirii de casă.
Direct de la Cannes, anul acesta vor ajunge în programul TIFF trei titluri în premieră pentru Româna. "Durere şi glorie", cel mai recent film al lui Pedro Almadovar, şi noul film al cineastului roman Corneliu Porumboiu, "La Gomera" sunt prezentate, în aceste zile, în competiţia oficială a festivalului francez. Tot de la Cannes, din secţiunea Semaine de la critique, revine în competiţia pentru Trofeul Transilvania regizorul Hylnur Palmason cu drama "Alb cât vezi cu ochii".
La 30 de ani de la evenimentele din Decembrie '89, proiecţia documentarului "După revoluţie", semnat de Laurenţiu Calciu, aduce pe marele ecran imagini înregistrate pe camera lui VHS pe străzile din Bucureşti, imediat după căderea regimului comunist.
O proiecţie de omagiere a Generaţiei Woodstock, la împlinirea a 50 de ani de la prima ediţie a legendarului festival va avea loc în cadrul TIFF la Arkhai Sculpture Park din comuna Vlaha.
Ca în fiecare an, şi de data aceasta programul TIFF include proiecţii în aer liber şi jocuri pentru copii la Castelul Bonţida, în 1 şi 2 iunie. Programul Weekend la Castel include jocuri interactive, ateliere creative şi spectacole pentru copii pe timp de zi, iar după lăsarea serii invită cinefilii să trăiască o "iminentă invazie extraterestră" alături de personajele din "CoinCoin" şi extratereştrii, în proiecţia maraton de sâmbătă seară care va fi urmată de "Full Moon Party".
Duminică seară, vedeta de la Castel va fi starul american Nicolas Cage în horror-ul sângeros "Mandy" (2018, r. Panos Cosmatos). Nicolas Cage va fi prezent la TIFF.18 nu doar pe ecran, el fiind unul dintre invitaţi speciali din acest an.
Cea de-a 18 ediţie a TIFF va avea loc la Cluj-Napoca între 31 mai şi 9 iunie.
Vezi și: Nicolas Cage, invitat special la TIFF 2019
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News