Mare atenție la "cel mai contrafăcut aliment"! Noi amenzi pentru falsuri grosolane

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Importatori şi comercianţi au fost amendați de către ANPC, cu privire "la cel mai contrafăcut aliment de pe piață".

Citește și - Bomba dată de ANSVSA la experimentul surpriză cu laptele și produsele lactate bio „false” vândute în marile magazine

Este vorba despre importatori şi comercianţi de ulei de măsline au fost amendaţi cu suma de 748.000 de lei pentru o serie de deficienţe descoperite în timpul unor controale tematice derulate, la nivel naţional, în a doua parte a lunii octombrie, informează miercuri Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Amintim faptul că uleiul de măsline este, probabil, locul 1 la "cele mai contrafăcute alimente".

Astfel, în perioada 14 - 31 octombrie 2024, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au controlat 619 operatori economici, iar la 276 dintre aceştia s-a constatat nerespectarea prevederilor legale în vigoare. De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 17.000 litri ulei de măsline, din care peste 5.000 litri prezentau deficienţe.

Ce s-a descoperit din probele relevate

"Cu acelaşi prilej, au fost prelevate 5 probe de ulei de măsline, din cantitatea verificată. Ca urmare a analizelor de laborator, a rezultat neîncadrarea a 3 dintre acestea în prevederile legale europene, din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice, aciditate, extincţia specifică, conţinutul de ceară, compoziţia acizilor graşi şi compoziţia de steroli", menţionează ANPC:

În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat 165 de amenzi contravenţionale, în valoare de 748.000 de lei, 115 avertismente, oprirea temporară de la comercializare a circa 4.500 litri ulei de măsline până la remedierea neconformităţilor constatate, precum şi oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a aproximativ 240 litri de ulei de măsline, în cuantum de peste 10.000 lei.

Cele mai mari probleme înregistrate

Cele mai importante deficienţe înregistrate au fost: comercializarea uleiului de măsline în ambalaje deformate/deteriorate; comercializarea produselor cu data durabilităţii minimale depăşită; absenţa, de pe etichetă, a unora dintre informaţiile obligatorii, care să permită consumatorilor alegerea sortimentului dorit; nerespectarea condiţiilor de păstrare; inscripţionarea incorectă a informaţiilor privind categoria de calitate a uleiurilor de măsline;

Lipsa înscrierii, pe etichetă, elementelor de identificare-caracterizare şi a denumirii, adresei producătorului şi/sau a distribuitorului ori netraducerea acestora în limba română; lipsa înscrierii sau înscrierea eronată a declaraţiei nutriţionale, pe etichetă; informarea incorectă/incompletă a consumatorilor la locul de comercializare.

În acelaşi timp, a fost constatată lipsa înscrierii ţării de origine a produsului, alături de nerespectarea regimului promoţiilor, lipsa afişării preţurilor sau afişarea acestora în locuri greu vizibile şi lizibile, dar şi neafişarea preţurilor pe unitatea de măsură, notează Agerpres.

Citește și - Experiment surpriză: Care e, de fapt, laptele BIO „fals” vândut de marile magazine? Răspunsul MADR la întrebările DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel