Vești bune și vești proaste despre pensii.
Trei milioane de pensii vor fi mai mari din septembrie, după recalculare. Vor crește cu aproximativ 500 de lei. Deciziile urmează să fie expediate în câteva zile. Până acum, jumătate din dosare au fost analizate. Autoritățile avertizează, însă, că documentele pot conține erori.
"În prima parte a deciziei avem datele personale ale pensionarului care pot fi verificate cu ușurință de orice persoană. Puțin mai jos avem suma punctajelor anuale realizate de pensionar, la litera A avem total stagiu de cotizare realizat, iarăși poate fi verificat cu ușurință de pensionar. La litera B avem stagiu de cotizare contributiv pentru care se acordă numărul punctelor de stabilitate", spune Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, la Observator.
Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se va face între 15 și 31 august. Doar titularii vor putea lua documentele de la poștași, pensionarii având obligația să le și semneze. Dacă nu vor fi găsiți acasă, pensionarii trebuie să meargă să-și ridice deciziile de la sediile poștale, apoi de la Casele teritoriale de Pensii.
În cazul unor erori, pensionarii pot contesta decizia în instanță, în termen de 45 de zile. Înainte de asta, sfatul secretarului de stat din Ministerul Muncii este ca ”înainte să facă acest pas, să meargă la Casa de Pensii unde specialiștii vor analiza temeinic această decizie”.
Dacă se confirmă eroarea, o nouă decizie va fi trimisă peste câteva zile. Pensiile mărite vor fi date de poștași între 1 și 15 septembrie. Pe card, vor ajunge începând din 12 septembrie.
Apoi, va fi făcută o nouă recalculare, care va include sporurile, primele, orele suplimentare şi al 13-lea salariu. În acest caz, pensionarii au un termen de șase luni, respectiv până în februarie 2025, să depună o adeverință, dacă doresc valorificarea și includerea în pensie a veniturilor nepermanente obținute înainte de aprilie 2001, precum primele, sporurile, acordul global, plata cu ora sau al 13-lea salariu. Adeverințele trebuie să aibă număr de înregistrare, ștampila unității, datele de identificare a persoanei care le solicită, specialitatea avută în timpul activității, denumirea sporurilor, suma primită, dar și temeiul în baza căruia s-au acordat. În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive.
2025 ar veni cu încă o majorare de cel puțin 10%. Cei care vor beneficia de cele mai mari creșteri sunt cei cu peste 40 de ani de muncă. Ei vor avea creșteri semnificative de pensii. Recalcularea costă Guvernul două miliarde și jumătate în plus pe lună.
Pentru cei peste 1 milion care vor avea decizii de recalculare cu venit mai mic, mesajul este liniștitor, nu au de ce să-și facă griji, căci pensia nu va scădea, va rămâne la același nivel.
Citește și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu