Medicul Liviu Ojoga, șeful secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador din București, a explicat de ce este foarte importantă prezentarea la doctor în faza incipientă a durerilor.
„Dacă vorbim despre leziunile coafei rotatorie... Ca noțiune, este ansamblul tendoanelor care ne ajută să facem mișcările la nivelul umărului. Aceste tendoane degenerează, se pot rupe parțial sau complet. Durerile apar de când începe degenerarea tendonului. Pacientul se obișnuiește. Durerea poate să crească în intensitate. La un moment dat, apare impotența funcțională, adică pacientul nu poate să mai ridice mâna, se limitează rotația internă. Cu cât pacientul stă mai mult, cu atât leziunea progresează. După, este mult mai greu de tratat.
Odată rupt un tendon complet, apar două lucruri grave. Pe de o parte, retracția tendonului și, pe de altă parte, mușchiul degenerează gresos. Dacă nu mai este folosit, fibrele musculare se transformă în grăsime. Și, atunci, degeaba încerci să operezi un pacient care are o ruptură completă de coafă rotatorie cu tendoanele retractate și cu mușchii degenerați, pentru că rezultatul funcțional nu se compara niciodată cu o leziune tratată în fază incipientă”, a explicat medicul Liviu Ojoga în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.
„Umărul este cea mai mobilă articulație din organism și, fiind cea mai mobilă, este și cea mai instabilă”, a mai explicat medicul.
„Întotdeauna, primul semn este durerea”, a subliniat medicul. „Fie că ea apare după un traumatism, fie că apare insidios și se acutizează, crește în intensitate, în timp. Durerea este semnul principal!”, a punctat doctorul Liviu Ojoga.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu