NATO își întărește patrulele din Marea Baltică după ce au fost descoperite pagube la anumite infrastructuri ale unor state membre.
Întărirea prevede "zboruri suplimentare de supraveghere şi recunoaştere, în special cu avioane de patrulare maritimă, avioane AWACS ale NATO şi drone", a informat Alianţa într-un comunicat.
"O flotă de patru vânătoare de mine NATO este, de asemenea, desfăşurată în regiune", a adăugat aceasta.
Decizia vine după ce au fost descoperite pagube la o conductă de gaz care leagă Finlanda şi Estonia, precum şi la un cablu de telecomunicaţii între Suedia şi Estonia.
"Continuăm să supraveghem îndeaproape situaţia şi rămânem în strâns contact cu aliaţii noştri, Estonia şi Finlanda, precum şi cu partenerul nostru, Suedia", a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.
"NATO va continua să îşi adapteze dispozitivul maritim în Marea Baltică şi va lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea aliaţilor", a adăugat el.
Finlanda anchetează scurgerea de la gazoductul Balticconnector care a dus la închiderea acestuia pe 8 octombrie. Autorităţile au anunţat că a fost cauzată de o intervenţie externă, stârnind temeri legate de un posibil sabotaj, pe fondul tensiunilor cu Rusia vecină.
Poliţia finlandeză a anunţat joi că a finalizat faza de investigaţie la locul avariei gazoductului, fără a comenta informaţiile colectate.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa va da un "răspuns hotărât" dacă se va dovedi că incidentul a fost un atac deliberat.
Marţi, Suedia a declarat că a descoperit că un cablu de telecomunicaţii sub Marea Baltică a fost avariat în acelaşi timp, fără să fie cunoscută cauza.
În urmă cu peste un an, pe 26 septembrie 2022, patru scurgeri uriaşe de gaze precedate de explozii submarine au afectat Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, conducte care transportau cea mai mare parte a gazului rusesc în Europa. Originea exploziilor rămâne o enigmă.
Autorităţile au declarat că este un "sabotaj", dar încă nu a fost dat un răspuns definitiv cu privire la identitatea responsabililor.
Finlanda a devenit membră NATO în aprilie, după decenii de neutralitate, aderare care a înfuriat Rusia. Suedia este, de asemenea, pe cale să se alăture Alianţei.
De când gazoductele Nord Stream au fost sabotate, NATO a întărit patrulele "în apropierea infrastructurii submarine critice", mai scrie AFP, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu