Marea Britanie a efectuat 50 de misiuni de spionaj deasupra Fâșiei Gaza în sprijinul Israelului

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

Militarii britanici refuză să dezvăluie ce informații împărtășește cu Israel, pe măsură ce este dezvăluit numărul extraordinar de mare de zboruri de supraveghere pe care Marea Britanie le efectuează deasupra Fâșiei Gaza din baza din Cipru.

Regatul Unit a efectuat 50 de misiuni de supraveghere asupra Fâșiei Gaza începând din decembrie. Aceste zboruri au fost desfășurate de la baza aeriană controversată RAF Akrotiri din Cipru și au avut o medie de aproximativ o misiune pe zi începând cu începutul lunii decembrie, potrivit investigației făcute de publicația britanică declassifieduk.

Aeronava britanică utilizată este Shadow R1, cunoscută ca aeronavă de inteligență, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere (ISTAR). Shadow R1 este operată de Escadrila nr. 14 a armatei britanice, cu baza la RAF Waddington în Lincolnshire, estul Angliei. Recent, armata britanică a atribuit un contract în valoare de 110 milioane de lire sterline companiei americane de armament Raytheon pentru modernizarea aeronavei și extinderea flotei britanice de la șase la opt avioane.

Misiunile britanice au început pe 3 decembrie, când două aeronave R1 au survolat Fâșia Gaza. Aceste zboruri au continuat aproape zilnic până în prezent. Pe 3 ianuarie, britanicii au trimis o aeronavă R1 de trei ori deasupra Fâșiei Gaza. Zborurile par să aibă o durată de aproximativ șase ore. Pe 2 decembrie, Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat că va începe zboruri de supraveghere asupra Fâșiei Gaza "în sprijinul activității continue de salvare a ostaticilor".

Departamentul a declarat că "siguranța cetățenilor britanici este prioritatea noastră supremă", iar aeronavele de supraveghere vor fi neînarmate, fără un rol de luptă, și vor avea sarcina exclusivă de a localiza ostatici.

S-a adăugat că "numai informațiile referitoare la salvarea ostaticilor vor fi transmise autorităților relevante responsabile de salvarea ostaticilor". Cu toate acestea, numărul extraordinar de mare de zboruri și faptul că acestea au început aproape două luni după ce ostaticii au fost luați ridică suspiciuni cu privire la faptul că Marea Britanie nu colectează informații exclusiv în acest scop.

Secretarul de stat pentru afaceri externe, David Cameron, a confirmat săptămâna trecută că Hamas deține doar doi ostatici britanici. Forțele israeliene sunt, de asemenea, prezente în Gaza și au capacități extinse de supraveghere în teritoriu. Nu este clar ce pot adăuga avioanele R1 britanice la misiunea de salvare a ostaticilor.

Schimbarea rolului


Guvernul britanic a declarat anterior că activele sale de supraveghere au un rol mai larg pentru Israel.

La 7 noiembrie, ministrul apărării, James Heappey, a declarat în parlament că "zborurile britanice au furnizat sprijin de supraveghere Israelului, inclusiv în prevenirea transferului de arme către grupurile teroriste și pentru securitatea regională extinsă".

Heappey a adăugat că zborurile de supraveghere au fost destinate "îmbunătățirii conștientizării situaționale în regiune și oferirii de asigurări partenerilor noștri", presupus că se referă la Israel.

Heappey a refuzat, totuși, să dezvăluie numărul de zboruri efectuate de Marea Britanie peste Fâșia Gaza. "Din motive de securitate operațională, nu pot comenta asupra detaliilor acestei activități", a spus el.

O săptămână după atacul din 7 octombrie, guvernul britanic a anunțat că unități militare vor fi desfășurate în Marea Mediterană de Est "pentru a sprijini Israelul, a consolida stabilitatea regională și a preveni escaladarea". Pachetul militar includea aeronave de supraveghere P8 alături de alte active de recunoaștere.

Declassified a dezvăluit anterior că forța de spionaj americană, Escadronul 1 de Recunoaștere Explozivă, este permanent desfășurat la baza britanică din Cipru alături de 129 de membri ai personalului american.

Declassified a raportat, de asemenea, despre o scurgere de informații din partea SUA în care un oficial britanic a spus că zborurile de spionaj americane de la baza britanică din Cipru "au devenit obișnuite" și "produsul de informații" este adesea "transmis guvernelor terțe", ceea ce probabil include Israelul.

Ministerul Apărării din Marea Britanie și Departamentul Apărării al SUA au refuzat ambele să comenteze pentru Declassified cu privire la informațiile pe care le împărtășesc cu israelienii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel