A crescut economia Marii Britanii.
Economia Marii Britanii a crescut în primul trimestru al acestui an, punând capăt recesiunii.
Produsul intern brut a crescut cu 0,6% în cele trei luni până în martie și a crescut cu 0,2% față de anul precedent, a anunțat vineri Oficiul Național de Statistică (n.r. Office for National Statistics) într-o primă estimare pentru acest trimestru.
Această cifră a fost mai mare decât cea de 0,4% așteptată de analiști înainte de termen, parțial datorită faptului că sectorul manufacturier a avut o performanță mai bună decât se aștepta în martie. Producția manufacturieră a crescut cu 0,3%, în loc să se contracte cu 0,5%, așa cum se aștepta.
Cifrele vin la o zi după ce Banca Angliei a semnalat că se apropie de reducerea ratelor dobânzilor pentru prima dată de la creșterea post-pandemică a inflației.
Cifrele peste așteptări, combinate cu perspectiva unor reduceri de rate în următoarele luni, au dus indicele bursier de referință FTSE 100 la un nou record la deschidere, în timp ce lira sterlină a crescut în raport cu dolarul pentru a se tranzacționa la puțin peste 1,25 dolari.
„Economia a trecut de o perioadă grea. Veștile de astăzi dovedesc acest lucru. Știm că lucrurile sunt încă dificile pentru mulți oameni, dar planul funcționează și trebuie să ne ținem de el”, a declarat premierul Rishi Sunak prin intermediul X.
Atât cheltuielile gospodăriilor, cât și cele guvernamentale au susținut creșterea, dar investițiile întreprinderilor au încetinit deoarece industria construcțiilor, în special, a suportat câteva luni slabe în februarie și martie. Comerțul net a exercitat, de asemenea, o influență mai mică decât de obicei asupra PIB-ului, dar nu din motive care să indice sănătatea economică.
„Nu este momentul ca miniștrii conservatori să facă un tur de victorie și să le spună britanicilor că nu au avut niciodată o situație atât de bună”, a declarat cancelarul Rachel Reeves. „Economia este încă cu 300 de lire sterline mai mică pe persoană decât atunci când Rishi Sunak a devenit prim-ministru”, a mai menționat aceasta, conform POLITICO.
Directorul de cercetare al Resolution Foundation, James Smith, a declarat că trimestrul a fost cel mai puternic pentru creștere de la sfârșitul anului 2021, dar a adăugat că „contextul mai larg este încă îngrijorător”.
El a remarcat că recesiunea de anul trecut a fost a treia din anul 2008 până în prezent și a susținut că: „Aceste șocuri mult prea regulate și căderi între ele scad standardele de viață și pun presiune asupra finanțelor publice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu