Economia britanică a înregistrat în trimestrul trei din 2019 aproape cel mai redus ritm de creştere din ultimul deceniu, pe fondul tensiunilor comerciale globale şi al incertitudinilor privind Brexitul, care au dus la reducerea cheltuielilor şi a investiţiilor, transmit BBC şi Reuters.
PIB-ul Marii Britanii a evitat recesiunea, înregistrând o creştere de 0,3% în trimestrul trei din 2019, după o scădere în precedentele trei luni, a anunţat luni Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Analiştii şi oficialii de la Banca Angliei (BoE) se aşteptau la un avans de 0,4% în perioada iulie - septembrie 2019.
"Economia a înregistrat o creştere solidă în trimestrul trei din 2019, în principal datorită rezultatelor foarte bune din iulie. Este cel mai redus ritm de creştere din aproape un deceniu. Sectorul serviciilor a fost din nou motorul de creştere, dar şi cel al construcţiilor a avut o evoluţie bună. Deficitul comercial s-a atenuat, datorită majorării exporturilor de bunuri şi servicii", a apreciat un statistician al ONS.
În ritm anual, economia britanică a crescut cu 1% în trimestrul trei din 2019, cel mai redus ritm din 2010, şi după un avans de 1,3% în precedentele trei luni, a informat ONS. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 1,1% în perioada iulie - septembrie 2019.
Săptămâna trecută, Banca Angliei şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei britanice în acest an la 1,4%, de la 1,3%, pe fondul aşteptărilor privind o redresare accentuată în trimestrul trei din 2019.
Ar fi acelaşi ritm de creştere precum cel din 2018 şi cel mai lent de la criza financiară. Pentru 2020, BoE se aşteaptă la o încetinire suplimentară, până la 1,3%.
Cheltuielile gospodăriilor, sprijinite de scăderea şomajului şi majorarea salariilor, au crescut cu 0,4%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au înregistrat un avans de 0,3%. AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu