Marea Britanie ar vrea să își restabilească relațiile cu Beijingul. Ministrul britanic de Externe ar urma să viziteze China - surse Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Ar exista o încercare a Marii Britanii să își restabilească relațiile cu Beijingul.

CITEȘTE ȘI: Plan secret al Marii Britanii: Migranții reținuți pe o insulă militară ar putea fi mutați într-un centru din România

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, va vizita China săptămâna viitoare, au declarat surse familiare cu acest plan, conform Reuters.

Oficiali britanici au declarat că noul Guvern intenționează să repare ceea ce consideră a fi greșelile predecesorilor în adoptarea unor poziții considerate prea conflictuale față de Beijing, clarificând în același timp că există zone de dezacord fundamental.

Lammy, care a promis să revizuiască legăturile Marii Britanii cu China, se va întâlni cu oficiali chinezi la Beijing și cu reprezentanți ai firmelor britanice la Shanghai, au declarat pentru Reuters două dintre cele patru surse, care au vorbit toate sub protecția anonimatului.

Totuși, itinerarul său nu a fost încă finalizat, a declarat o altă persoană familiarizată cu planificarea.

Nu a existat niciun răspuns imediat la solicitările de comentarii atât din partea Ministerului de Externe al Marii Britanii, cât și din partea Ministerului de Externe al Chinei.

Discuții deschise, legături economice și cooperare

Într-o convorbire telefonică din august, prim-ministrul britanic Keir Starmer i-a spus președintelui chinez Xi Jinping că țările lor trebuie să poată discuta deschis despre dezacorduri, urmărind în același timp legături economice mai strânse și cooperare în probleme globale.

Ministrul britanic al Finanțelor, Rachel Reeves, intenționează, de asemenea, să călătorească în China în viitorul apropiat, au declarat două surse.

Vizita sa va avea ca scop relansarea discuțiilor comerciale și de investiții care ar trebui să aibă loc anual. Ultima rundă a dialogului economic și financiar dintre Marea Britanie și China a avut loc în 2019.

Pe lângă comerț, se așteaptă să fie rezolvate întrebări privind Hong Kong-ul, spionajul și planurile pentru o nouă ambasadă chineză la Londra.

Săptămâna trecută doi britanici, inclusiv un fost cercetător pentru un parlamentar britanic de rang înalt, au pledat nevinovați la acuzația de spionaj pentru China.

China a acuzat în iunie că serviciul britanic de informații externe MI6 a recrutat doi membri ai personalului din organisme de stat pentru a acționa ca spioni.

Amabasadă la Londra

De asemenea, Beijingul așteaptă aprobarea planurilor de a construi o nouă ambasadă la Londra, după ce acestea au fost respinse din motive de securitate în decembrie 2022.

În ultimii ani, cele două țări au avut un schimb de replici și cu privire la Hong Kong, o fostă colonie britanică retrocedată Beijingului în 1997.

Mai mult de 180000 de persoane s-au mutat în Marea Britanie din Hong Kong în cadrul unui program special de vize instituit ca răspuns la reprimarea disidenței în centrul financiar asiatic.

În septembrie, un deputat laburist de rang înalt a declarat că Marea Britanie ar trebui să interzică importurile de produse fabricate prin muncă forțată în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei.

VEZI ȘI: China întoarce armele împotriva UE: Taxe suplimentare pe coniac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel