Marea Britanie: Ateii îi depășesc acum pe cei care cred în Dumnezeu, arată un studiu

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Marea Britanie intră în prima sa „epocă a ateismului”.

Marea Britanie intră în prima sa „epocă a ateismului”, deoarece părinții nu reușesc să transmită credințele religioase copiilor, arată un studiu.

Pentru prima dată în istorie, Regatul Unit are acum mai mulți atei decât persoane care cred în existența lui Dumnezeu, au constatat cercetătorii.

Echipa a descoperit, de asemenea, că stereotipul „necredinciosului fără scop” – conform căruia ateii duc vieți lipsite de semnificație, moralitate și scop – nu este deloc precis.

În schimb, mulți atei și agnostici susțin valori morale obiective, demnitatea și drepturile umane și consideră că familia și libertatea sunt importante pentru a găsi semnificație în lume, arată studiul.  

Studiul de trei ani a implicat mai multe universități din Regatul Unit.

În decurs de un deceniu, din 2008 până în 2018, procentele dintre credincioșii majoritari și ateii minoritari s-au inversat

Studiul a inclus sondaje efectuate pe aproape 25.000 de persoane din șase țări – Brazilia, China, Danemarca, Japonia, Marea Britanie și SUA – pentru a descoperi de ce oamenii devin atei sau agnostici.

Echipa de cercetători a adunat, de asemenea, rezultate convergente din British Social Attitudes Survey și World Values Survey, pentru a arăta că Regatul Unit are acum o majoritate relativă de atei.

Datele din 2008 arătau că 41,8% dintre britanici credeau în Dumnezeu, în timp ce 35,2% nu credeau. În decurs de un deceniu, până în 2018, aceste cifre s-au inversat, cu 35,2% care mai credeau și 42,9% care nu mai credeau.

Rezultatele preliminare ale proiectului au fost prezentate săptămâna aceasta la Conway Hall, în centrul Londrei.

Dr. Lois Lee, de la Departamentul de Studii Religioase al Universității din Kent, a declarat: „Marea Britanie intră în prima sa eră ateistă."

„Deși ateismul a fost proeminent în cultura noastră de ceva timp – fie prin Karl Marx, George Eliot sau Ricky Gervais – abia acum ateii au început să îi depășească numeric pe teiști, pentru prima dată în istoria noastră”, a completat acesta.

Credințele unei persoane influențate de socializare

Analiza a relevat că cei mai puternici factori care influențează credința sunt educația parentală și așteptările societății cu privire la credința în Dumnezeu.

Se știa de mult că cei mici crescuți de părinți nereligioși au mai multe șanse să devină atei  la rândul lor, dar cercetătorii au descoperit că același lucru este valabil și pentru copiii ai căror părinți cred în Dumnezeu, dar nu „participă” activ la ritualuri religioase.

Explicațiile comune pentru motivul pentru care oamenii cred sau nu în Dumnezeu, cum ar fi inteligența, teama de moarte sau nevoia de structură, nu păreau să aibă o influență la fel de puternică. 

Profesorul Lanman, un antropolog cognitiv de la Queen's University Belfast, a explicat: „Studiile noastre ample, care acoperă diverse culturi, arată că, deși mulți factori pot influența credințele unei persoane într-o mică măsură, factorul esențial este gradul în care cineva este socializat să fie teist (credincios).”

„Multe alte teorii populare, cum ar fi inteligența, stoicismul emoțional, familiile dezbinate și spiritul de rebeliune, nu rezistă în fața analizei empirice”, a completat Lanman.

Dr. Aiyana Willard, lector în psihologie la Brunel University of London, a adăugat: „Astfel de afirmații sunt folosite pentru a stigmatiza și a răni indivizii din societățile noastre care au poziții diferite cu privire la existența lui Dumnezeu sau a zeilor. Cercetările noastre demonstrează că aceste afirmații sunt false. Sperăm ca această înțelegere să fie utilizată de public pentru a combate stereotipurile dăunătoare”, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel