Trimisul comercial al prim-ministrului britanic Boris Johnson în Ucraina, baroneasa Meyer, i-a avertizat pe liderii germani că riscă să fie pe partea greșită a istoriei, oscilând cu privire la sprijinul pentru Ucraina în invazia rusă în curs de desfășurare a țării.
Meyer, membru al Partidului Conservator al Camerei Superioare a Camerei Lorzilor din Marea Britanie, a declarat la un eveniment la Palatul Westminster din Londra că pivotul istoric al Germaniei în creșterea cheltuielilor pentru apărare a fost „dubios”, având în vedere recenta ezitare a Berlinului de a sprijini sancțiunile mai dure ale Uniunii Europene asupra Moscovei și livra arme grele la Kiev.
Meyer, născută de altfel în Germania, a luat cuvântul la lansarea unui raport al Consiliului pentru Geostrategie care detaliază situația securității din Marea Neagră, care a cerut națiunilor NATO să sporească angajamentul cu aliații regionali în fața agresiunii și destabilizarii Rusiei.
Discutând despre ezitarea Germaniei în sprijinirea mai profundă a Ucrainei, Meyer le-a spus participanților: „Cred că, încă o dată, Germania este probabil puțin pe partea greșită a istoriei aici”.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat o creștere istorică a cheltuielilor pentru apărare ca răspuns la cea mai recentă invazie a Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie.
Berlinul a jucat, de asemenea, un rol esențial în seria de pachete de sancțiuni ale Uniunii Europene care încearcă să sufoce economia Rusiei, deși a fost criticat pentru că s-a opus interdicțiilor la nivel de bloc asupra importurilor de energie din Rusia, potrivit Newsweek.
În ultimele săptămâni, Scholz a fost, de asemenea, criticat pentru refuzul său de a furniza Ucrainei arme grele, inclusiv tancuri. Trimiterea unor astfel de arme, a argumentat cancelarul, ar prezenta riscul inacceptabil al unui conflict direct NATO-Rusia.
Germania, împreună cu Franța și Italia, au fost, de asemenea, criticate săptămâna aceasta, după ce rapoartele sugerau că firme din ambele națiuni au exploatat o lacună în embargoul UE asupra armelor impus Rusiei după anexarea Crimeei în 2014 pentru a vinde arme Moscovei.
Rezistența lui Scholz de a trimite mai multe arme pentru a ajuta Ucraina face ca pivotul său către extinderea cheltuielilor germane pentru apărare să fie „foarte dubioasă”, a spus Meyer luni.
„Pe de o parte, tocmai am auzit că ei vând arme Rusiei și, pe de altă parte, încă mai cumpără destul de mult petrol”, a spus Meyer.
„Scholz a ieșit și a spus că nu ne putem reduce cu adevărat dependența de Rusia, deoarece va fi un dezastru economic.
„Este în contradicție cu ceea ce a spus el destul de recent, care a fost o declarație destul de mare pentru Germania, să spună că au vrut să-și mărească bugetul pentru apărare”, a continuat să declare Meyer.
În mod tradițional, Germania a fost o contrapondere pentru mai multe națiuni ruso-sceptice de pe flancul estic al Europei. Legăturile comerciale profunde dintre cele două națiuni au fost de multă vreme o sursă de îngrijorare pentru unii dintre aliații europeni și NATO ai Germaniei, nu în ultimul rând dependența țării de importurile rusești de energie.
O interdicție a UE asupra importurilor de cărbune va intra în vigoare în august, în timp ce Scholz a spus că speră să pună capăt achizițiilor de gaze naturale „foarte curând”.
Importurile de petrol din Rusia, a spus cancelarul, ar putea fi eliminate treptat până la sfârșitul acestui an.
Dar embargourile imediate ar putea provoca o recesiune severă cu prețul a sute de mii de locuri de muncă, a avertizat Scholz în mod repetat.
„Ceea ce mă deranjează este cât de mult poate supraviețui unitatea Occidentului”, a spus Meyer. „Se văd deja crăpături. Pe măsură ce Rusia crește ritmul războiului, presiunea asupra Occidentului de a face mai mult va crește. Ne aflăm într-un punct în care nivelul nostru de sprijin militar și politica noastră de a nu intra într-un război cu Rusia devin o distincție fără diferență, a continuata aceasta.
„Așadar, iată cele două mari întrebări ale mele: cât de aproape de războiul absolut suntem pregătiți să mergem cu Rusia? Și cât de multă durere economică suntem dispuși să suferim? Cred că aceste răspunsuri vor face sau vor rupe unitatea occidentală.
„Dacă reușește”, a spus Meyer despre președintele rus Vladimir Putin, „este pe cale să transforme întreaga Europă într-o sferă de influență rusă în care NATO este neutră, iar americanii sunt absenți”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu