Marea Britanie: Camilla va avea o coroană ”interpretată”, fără faimosul diamant Koh-i-Noor

Coroana de diamant Koh-i-Noor sprijinită pe sicriul Reginei Mame, 2002.Sursa Foto YouTube CNN
Coroana de diamant Koh-i-Noor sprijinită pe sicriul Reginei Mame, 2002.Sursa Foto YouTube CNN

Regina consoartă va fi încoronată oficial pe 6 mai alături de soțul ei Charles al III-lea și va purta o versiune revizuită și corectată a Coroanei Reginei Maria.

Publicitate

Coroana pe care o va purta Regina consoartă, Camilla, în ziua încoronării - programată pentru 6 mai - nu va conține celebrul și controversatul diamant Koh-i-Noor. 

Palatul Buckingham a anunțat detaliile de design ale bijuteriei regale. Va fi o versiune modificată a coroanei Reginei Maria, realizată de Garrard pentru încoronarea din 1911 și comandată de însăși Regina Maria, consoarta Regelui George V.

Ca un omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a, coroana va fi fixată cu diamantele Cullinan III, IV și V , parte a colecției personale de bijuterii a regretatei Regine Elisabeta a II-a și adesea purtată de ea ca broșe.

În schimb, nu va exista Koh-i-Noor, care a fost plasat în coroana purtată în 1937, în timpul încoronării lui George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a, de către populara Regină Mamă, soția sa, scrie Rai News.

Diamantul Koh-i-Noor

Diamantul, unul dintre cele mai mari din lume cu cele 105 carate ale sale, a făcut în ultimii ani subiectul unei dispute politice și juridice spinoase cu India, țara în care a fost găsită bijuteria în secolul al XIV-lea. 

Mutarea ulterioară din secolul al XIX-lea în Marea Britanie, ca un ”cadou” pentru regina Victoria, este acum privită ca un ”furt colonial” și o amintire ”dureroasă” a epocii Imperiului. 

Diamantul Koh-i-Noor, care înseamnă ”muntele luminii”, a fost descoperit în minele indiene de la Golconda, a făcut parte din vistieria prinților mogholi, războinici iranieni, conducători afgani și maharaja din Punjab, înainte de a fi donat în 1849 către Regina Victoria de către India Company.

Câțiva oameni au murit pentru posesia sa, dând astfel naștere unei legende a nefericitei pietre prețioase. Atât India, Pakistanul și Afganistanul pretind proprietatea.

”Odată cu alegerea de către Majestatea Sa a coroanei Reginei Maria, este pentru prima dată în istoria recentă când o coroană existentă, mai degrabă decât una nouă, va fi folosită pentru o încoronare de către o regină consoartă, în interesul durabilității și eficienței”, a explicat Palatul Buckingham. S-a întâmplat ultima dată în secolul al XVIII-lea, când regina Caroline, soția regelui George al III-lea, a purtat coroana Mariei de Modena.

Charles și Camilla, în vârstă de 74 și 75 de ani, vor fi sărbătoriți cu o ceremonie solemnă, deși mai puțin maiestuoasă decât cea organizată pentru Elisabeta și Philip la anterioară încoronare din 1953, inclusă într-un program de sărbători de trei zile în Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel