Marea Britanie crede că Vladimir Putin a comandat personal atacul cu noviciok care ar fi putut ucide mii de oameni

Alegeri prezidențiale în Rusia. Vladimir Putin: Orice ingerinţă în afacerile interne ale Rusiei va fi reprimată / Foto: Kremlin.ru
Alegeri prezidențiale în Rusia. Vladimir Putin: Orice ingerinţă în afacerile interne ale Rusiei va fi reprimată / Foto: Kremlin.ru

Marea Britanie crede că Putin a autorizat personal atacul cu noviciok de la Salisbury, potrivit anchetei.

Guvernul Marii Britanii crede că președintele rus, Vladimir Putin, a autorizat personal otrăvirile de la Salisbury cu noviciok, care ar fi putut ucide mii de oameni, a spus o anchetă.

Un înalt oficial al Ministerului de Externe din Marea Britanie (FCDO) a dat o declarație anchetatorilor în care a precizat că guvernul britanic a ajuns la concluzia că atacul cu agentul nervos a fost atât de sensibil, încât Putin însuși trebuie să fi permis acest lucru, scrie The Guardian.

În cadrul anchetă, și fostul spion rus Serghei Skripal, care a fost ținta atacului, l-a învinuit pe Putin. Într-o nouă declarație oferită anchetatorilor, el a spus: „Cred că Putin ia el însuși toate deciziile importante. Prin urmare, cred că trebuie să fi dat cel puțin permisiunea pentru atac”.

Detalii despre incidentul din Salisbury

Skripal și fiica sa, Iulia, au fost otrăviți de noviciok în data 4 martie 2018 în Salisbury, unde acesta fusese stabilit după un schimb de spioni.

În data de 30 iunie 2018, Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, și iubitul ei, Charlie Rowley, s s-au îmbolnăvit acasă la el în Amesbury, la 7.7 kilometri nord de Salisbury, după ce au fost otrăviți cu noviciok pe care Rowley îl găsise se pare într-o sticlă de parfum lăsată într-un coș. Skripals și Rowley au supraviețuit, dar Sturgess a murit pe 8 iulie.

Ancheta, care a început luni la Guildhall din Salisbury, a fost organizată pentru a examina moartea lui Sturgess, dar va analiza în detaliu și atacul asupra celor din familia Skripal.

Otrava ar fi putut omorî mii de oameni

Andrew O’Connor KC, avocatul anchetei, a descris circumstanțele morții lui Sturgess ca fiind „extraordinare, unice”. El a spus că Sturgess a trăit o viață „complet îndepărtată de lumea politicii și relațiilor internaționale”, dar a murit „o moarte nenaturală și complet neașteptată, otrăvită de o armă chimică de grad militar”.

O’Connor a continuat: „Dovezile sugerează că această sticlă, despre care vom auzi că avea suficientă otravă pentru a ucide mii de oameni, trebuie să fi fost lăsată mai devreme undeva într-un loc public”.

El i-a spus președintelui anchetei - Lord Hughes: „Puteți concluziona că cei care au aruncat sticla în acest fel au acționat cu un dispreț grotesc pentru viața umană”.

Jonathan Allen, un oficial înalt la FCDO, a furnizat o declarație care rezumă evaluările guvernului britanic cu privire la cine s-a aflat în spatele otrăvirilor.

Declarația sa spune: „În lumina vechimii cerute de legea rusă pentru a aproba asasinate... în afara Rusiei și că acest incident a vizat o țintă sensibilă din punct de vedere politic (domnul Skripal era cetățean al Regatului Unit și a fost vizat pe teritoriul Marii Britanii), se consideră că președintele Putin a autorizat operațiunea”.

Mărturia lui Skripal



În anchetă s-a spus că Skripal și-a exprimat propriile opinii cu privire la această chestiune. Când a fost intervievat în mai 2018 de poliție, el a spus că „opinia sa privată” este că Putin este responsabil, iar „motivul numărul unu” pentru tentativa de asasinat a fost că Rusia credea că el încă lucra pentru Occident.

Într-o declarație suplimentară, Skripal a spus: „Nu știu sigur cum mă privea Putin personal. Din câte știu, nu am vorbit niciodată cu el, deși am fost în aceeași cameră cu el de două ori în urmă cu mulți ani. Nu este onorabil să ucizi oameni care au fost schimbați, iar atacul asupra mea și a Iuliei a fost un șoc absolut. Cred că Putin ia el însuși toate deciziile importante. Prin urmare, cred că trebuie să fi dat cel puțin permisiunea pentru atac. Când încă lucram în serviciile speciale GRU din Rusia, aveam acces la informații secrete. Eram la curent cu acuzațiile conform cărora Putin ar fi fost implicat în activități ilegale legate de eliminarea metalelor rare”. El a adăugat: „Am citit că Putin e personal foarte interesat de otrăvuri și îi place să citească despre ele”.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel