Marea Britanie: Interdicția ca organismele publice să boicoteze Israelul trece în Camera Comunelor, în ciuda rebeliunii conservatorilor

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Rishi Sunak a întâmpinat o mică rebeliune miercuri seara, când opt deputați conservatori au votat împotriva unui proiect de lege "draconic" care interzice organismelor publice să boicoteze Israelul.

 

Proiectul de lege privind activitatea economică a organismelor publice (Overseas Matters) a trecut în cele din urmă de cea de-a treia citire în Camera Comunelor, dar a fost atacat de conservatorii de rang înalt ca fiind un afront adus libertății de exprimare și o încălcare a dreptului internațional.

Proiectul de lege, cunoscut și sub numele de proiectul de lege anti-BDS, urmărește să împiedice organismele publice, inclusiv consiliile, să boicoteze, să dezinvestească sau să sancționeze un anumit teritoriu internațional, cu excepția cazului în care acesta este aprobat de politica externă a guvernului.

Legislația îndeplinește o promisiune din manifestul conservator din 2019, dar și-a croit drum prin parlament în timpul conflictului în curs de desfășurare între Israel și Hamas în Orientul Mijlociu.

Proiectul de lege ar putea "petrece mult timp în tribunale", în timp ce "îi consternează pe aliații noștri din lumea arabă".

Fostul ministru Kit Malthouse, unul dintre rebelii conservatori care au votat împotriva acestui proiect, a declarat în Camera Comunelor: "Faptul că am căuta să legiferăm împotriva protestului non-violent într-un mod atât de iliberal și draconic pare a fi tragic în acest moment".

Malthouse a argumentat împotriva unei secțiuni din legislație care interzice autorităților publice să spună că ar susține un boicot dacă acesta ar fi legal, insistând că proiectul de lege ar putea rămâne în picioare "fără aceste restricții asupra libertății de exprimare".

Acesta a declarat că acest lucru "contravine dreptului internațional" și înseamnă că proiectul de lege ar putea "petrece mult timp în tribunale", în timp ce "îi consternează pe aliații noștri din lumea arabă".

Aceste îngrijorări au fost împărtășite de viceliderul laburist Angela Rayner, care a declarat că, deși partidul său "se opune în totalitate unei politici de boicotare, dezinvestire și sancțiuni împotriva Israelului", proiectul de lege este "profund eronat".

Tot vicepreședintele laburist a declarat că: "Echivalarea explicită a Israelului cu teritoriile palestiniene ocupate este un pas fără precedent. După știința mea, această formulare nu a mai apărut niciodată în statutul britanic și subminează grav sprijinul de lungă durată, consecvent și transpartinic al țării noastre pentru o soluție cu două state."

Laburiștii au propus un amendament prin care solicitau ca proiectul de lege să fie oprit, dar acesta a fost respins de parlamentari, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel