Pe lângă noile angajamente față de energia regenerabilă, premierul britanic Boris Johnson a anunțat recent că dorește ca energia nucleară să furnizeze 25% din energia electrică a țării până în 2050.
Publicitate
Dezvoltarea unei noi generații de energie nucleară va asigura extinderea sa rapidă ca ”sursă de energie curată, fiabilă și sigură”, spune premierul britanic Boris Johnson.
Energia nucleară joacă un rol important în planurile Marii Britanii de a asigura independența energetică - în special față de gazul natural rusesc, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială.
”În lumina prețurilor globale ridicate la gaze și a invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia, trebuie să ne asigurăm că viitoarea aprovizionare cu energie a Marii Britanii este susținută de energie fiabilă și accesibilă, care este generată în această țară”, spun ei.
”Noul nuclear nu numai că va asigura acest lucru, dar va crea și locuri de muncă de înaltă calitate și va stimula creșterea economică.” continuă sursa citată.
Pentru a-și atinge obiectivul până în 2050, Marea Britanie trebuie să se îndepărteze urgent de combustibilii fosili. Mulți oameni de știință și organizații internaționale susțin că o schimbare globală către energia nucleară este esențială pentru a face față urgenței climatice și pentru a satisface cererea în creștere de energie.
Spre deosebire de combustibilii fosili, o centrală nucleară nu eliberează direct carbon în funcționarea sa. De asemenea, nu este afectat de factorii climatici externi, cum ar fi valuri de frig sau vânturi foarte slabe, creând astfel o ieșire de energie sigură.
Adrian Bull, catedra BNFL în Sisteme de Energie Nucleară la Institutul Nuclear Dalton de la Universitatea din Manchester, este un susținător ferm al energiei nucleare.
”Atingerea emisiilor nete zero din Regatul Unit până în 2050 va fi o provocare uriașă și vom avea nevoie de orice formă de generare cu emisii scăzute de carbon pe care o putem reuni. Energia nucleară – singura modalitate dovedită și practică de a furniza cantități mari de energie cu emisii scăzute de carbon 24/7 în Marea Britanie – trebuie să aibă un rol de jucat alături de eoliene, solare, maree și alte opțiuni regenerabile”, spune el pentru Euronews Green.
”Rolul reactoarelor avansate care furnizează căldură pentru hidrogen și alte utilizări, precum și electricitate, este, de asemenea, de o importanță vitală. Pașii făcuți acum ar fi fost mai buni în urmă cu un deceniu sau mai mult, dar încă putem ajunge la zero net dacă ne mișcăm repede!” continuă Adrian Bull.
În prezent, 16% din energia electrică a Regatului Unit este generată din cele șase reactoare nucleare ale sale, dar până la sfârșitul acestui deceniu doar unul va mai produce energie.
Prin urmare, planurile de a continua extinderea sectorului energetic nuclear al țării reprezintă o schimbare uriașă pentru industrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu