Financial Times scrie despre un plan al liderilor UE, care presupune formulare unui buget pe termen lung, fără Marea Britanie. Scenariul unui Britix (British Exit) își pierde din caracterul utopic, pe zi ce trece. După ce în octombrie secretarul de stat Michael Gove spunea că, dacă s-ar organiza un referendum, ar vota pentru ieșirea Regatului Unit din UE, acum, un sondaj publicat de The Guardian arată că 56% dintre electori sunt de acord cu renunțarea Uniune. Politologii români opineză că noile ipoteze nu fac decât să confirme sorgintea euro-sceptică a Regatului Unit, dar că asta nu echivalează cu o eventuală părăsire a Uniunii.
Bugetul propus de președintele CE, Herman van Rompuy, pentru 2014-2020, l-a determinat pe premierul britanic David Cameron să susțină o poziție unică în rândul țărilor membre UE, și anume înghețarea bugetului european la nivelul din 2011. Profesorul Andrei Țăranu nu crede într-o negociere a bugetului în doar 26 de state. În viziunea lui, David Cameron răspunde cererii propriului electorat, însă, o eventuală ruptură de Uniune, nu îi va aduce Regatului Unit niciun beneficiu. ”Marea Britanie a avut mereu o poziție mai exclusivistă și nu a fost încântată nici de apariția euro nici de foarte multe politici comune. Ea este presată de două fapte. Cameron, fiind premier conservator, răspunde și la un comandament al propriului electorat care este eurosceptic în cea mai mare măsură. Anglia a jucat de obicei această poziție sceptică cu UE, încă de pe vremea lui Margaret Thatcher. Britanicii sunt sceptici față de UE, nu se simt confortabili. E greu de crezut că MB ar avea vreun câștig din părăsirea UE. Ea gravitează între UE și SUA. În ambele zone este criză economică și îi va fi foarte greu să se hotărască,” a declarat pentru De Ce News Andrei Țăranu.
Marea Britanie, dependentă de Uniunea Europeană
Politologul.Cristian Pîrvulescu e de părere că atitudinea Marii Britanii în contextul european depinde în mare măsură de interesele politicii interne englezești.
”MB beneficiază din plin de politicile UE și nu are nici un viitor în afara acesteia. Aceste reticențe exprimate în politica și în mass-media engleză vin dintr-o neînțelegere sau o rea voință. Cele mai mari neajunsuri în politica europeană se datorează prezenței englezilor aici. MB nu este dispusă să se adapteze exigențelor europene. Regatul Unit depinde de UE în mai mare măsură decât depinde UE de RG. El se află într-un blocaj ideatic. Problema nu este a bugetului și a UE ci a luptei dintre laburiști și conservatori. Asta nu înseamnă că RG iese din UE. El nu e nicidecum un pilon al Uniunii. Tocmai de aceea are și sentimentul acesta de frustrare,” a explicat pentru De Ce News Cristian Pîrvulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News