Marea Britanie oprește finanțarea agenției de ajutorare a ONU din cauza afirmațiilor că personalul a fost implicat în atacul Hamas

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Marea Britanie va întrerupe temporar finanțarea agenției de ajutorare a ONU în Gaza din cauza afirmațiilor conform cărora membrii acesteia au fost implicați în atacul Hamas împotriva Israelului.

 

Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA) a declarat vineri că a concediat "mai mulți" angajați în urma acuzațiilor Israelului potrivit cărora 12 angajați au fost implicați în atacul din 7 octombrie.

În urma acestor acuzații, Ministerul de Externe a declarat că "suspendă temporar orice finanțare viitoare a UNRWA în timp ce analizăm aceste acuzații îngrijorătoare".

Ministerul s-a declarat "îngrozit" de aceste afirmații, adăugând: "Ne menținem angajamentul de a face să ajungă ajutorul umanitar la oamenii din Gaza care au nevoie disperată de el".

Decizia Marii Britanii vine după ce SUA, Italia, Australia și Canada au suspendat, de asemenea, finanțarea suplimentară pentru agenția de ajutorare a ONU.

Finlanda a anunțat, de asemenea, că va suspenda finanțarea după anunțul FCDO.

Într-o declarație a Departamentului de Stat, America a afirmat că este "extrem de tulburată" de aceste acuzații și a precizat că a "suspendat temporar finanțarea suplimentară pentru UNRWA în timp ce analizăm aceste acuzații și măsurile pe care le iau Națiunile Unite pentru a le aborda".

"Orice angajat al UNRWA care a fost implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală"

De asemenea, a mai spus: "Trebuie să existe o responsabilitate completă pentru oricine a participat la atacurile odioase din 7 octombrie".

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că decizia de a concedia angajații a fost luată "pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară".

"Orice angajat al UNRWA care a fost implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală", a adăugat el.

Vorbind pentru agenția de știri Axios, un oficial israelian de rang înalt a declarat că Shin Bet și IDF au furnizat informații care au susținut participarea activă a angajaților UNRWA, împreună cu utilizarea vehiculelor și instalațiilor agenției, la 7 octombrie.

"O mare parte din informații sunt rezultatul interogărilor militanților care au fost arestați în timpul atacului din 7 octombrie."

UNRWA, înființată în 1949, după primul război arabo-israelian, a declarat în mod repetat, pe parcursul războiului purtat de Israel împotriva Hamas, că abilitatea sa de a oferi ajutor umanitar populației din Gaza este pe punctul de a se prăbuși.

Autoritățile, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, au acuzat anterior agenția că alimentează sentimentele anti-israeliene, lucru pe care agenția îl neagă, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel