Marea Britanie pune pe pauză deschiderea unei noi mine de cărbune de adâncime

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Marea Britanie a revenit asupra unei decizii de a acorda permisiunea pentru o operațiune de foraj petrolier și a renunțat la apărarea sa în fața unei contestații juridice privind o nouă mină de cărbune contestată.

Măsura vine ca răspuns la o hotărâre majoră pronunțată luna trecută de cea mai înaltă instanță britanică cu privire la efectele climatice ale proiectelor privind combustibilii fosili, despre care activiștii au afirmat că ar putea avea un impact profund, scrie Reuters.

Curtea Supremă a decis că autoritățile de planificare trebuie să ia în considerare impactul arderii combustibililor fosili, și nu doar al extragerii acestora, atunci când decid dacă să aprobe proiecte.

Firma de avocatură Leigh Day a declarat că miniștrii din fostul guvern conservator au fost de acord cu anularea unei decizii din 2023 de a permite forajul petrolier în Lincolnshire, în estul Angliei, la 4 iulie, ziua alegerilor naționale în care conservatorii au fost înlocuiți în guvern de laburiști.

"Legătura dintre extracția combustibililor fosili și criza climatică nu mai poate fi ignorată"

Judecătoarea Judith Farbey a declarat, într-un ordin judecătoresc, că problema autorizării proiectului va fi retrimisă pentru ca o nouă decizie să fie luată.

Mathilda Dennis - un militant al SOS Biscathorpe, care a depus o contestație în justiție cu privire la proiect - a declarat într-o declarație că "este clar că legătura fără echivoc dintre extracția combustibililor fosili și criza climatică nu mai poate fi ignorată".

Noi audieri în instanță

Separat, grupul ecologist Prietenii Pământului a declarat că miniștrii au renunțat la apărarea guvernului față de o contestație juridică privind aprobarea de către Marea Britanie, la 2022, a primei sale noi mine de cărbune de mare adâncime din ultimele decenii.

Grupul a declarat că o audiere în instanță ar putea avea loc săptămâna viitoare, cu excepția cazului în care West Cumbria Mining, care dorește să dezvolte mina de cărbune, ar renunța, de asemenea, la apărarea sa.

Vezi și: Două treimi din proiectele de energie regenerabilă ale UK nu trec de faza planificării 

Germania spune că fără China nu se poate reduce încălzirea globală. Chinezii răspund că vor extinde producția de cărbune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel