Ideea de a capta energia solară în afara atmosferei Pământului și apoi de a o transmite pe Pământ nu este nouă. Konstantin Ciolkovski, părintele astronauticii sovietice, vorbea deja despre asta cu un secol în urmă.
Publicitate
Mai recent, au fost efectuate mai multe studii pentru a evalua, cel puțin pe hârtie, fezabilitatea unei exploatări a energiei solare spațiale: Societatea Națională a Spațiului, Agenția Spațială Europeană și de asemenea Agenția Spațială Japoneză.
Guvernul Marii Britanii are în vedere și un proiect similar, estimat că va costa aproximativ 16 miliarde de lire sterline. Jovana Radulovic, un inginer mecanic specializat în sisteme de energie regenerabilă, a explicat acest lucru în The Conversation.
Presupune captarea energiei solare direct în spațiu, printr-o rețea de panouri fotovoltaice, și transmiterea fără fir a energiei obținute pe Pământ sub formă de unde radio. Anumite antene, ar capta aceste unde pentru a le transforma în energie electrică care va alimentat direct în rețeaua electrică.
De ce este benefic? Dacă avem în vedere că în jur de 1,367 W/m2 se pot colecta 24 de ore pe zi în afara atmosferei terestre, în timp ce pe suprafața Pământului, ținând cont de alternanța zilei și nopții, de prezența norilor și a altor elemente, această valoare scade la 50 -100 W/m2, atunci ne putem face o idee despre motivul pentru care există atât de mult interes în spațiul solar.
Pentru a construi o stație spațială solară va fi nevoie de sute de misiuni spațiale care vor avea ca obiectiv transportul materialului necesar. Dar dacă toate acestea păreau o utopie până acum douăzeci de ani, acum, odată cu rafinamentul rachetelor reutilizabile și utilizarea roboticii spațiale, ideea pare fezabilă. De asemenea, merită menționat faptul că recent s-au înregistrat progrese notabile în domeniul transmisiei de energie fără fir pe distanțe lungi.
Cu aceste premise, așadar, Regatul Unit și-ar dori să construiască o stație solară cu diametrul de 1,7 kilometri, care pe Pământ ar avea o greutate de aproximativ 2.000 de tone, pentru a colecta energia solară și a o trimite pe planeta noastră.
Această primă stație ar putea furniza până la 2 GW de putere Regatului Unit, care are în prezent o capacitate de producție de energie electrică de aproximativ 76 GW. Probabil că rentabilitatea economică nu ar fi imediată, dar ar avea efecte pozitive pe termen lung și, dacă totul decurge conform planului, se va obține și o reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu