Marea Britanie și Norvegia fac echipă pentru a proteja cablurile submarine și conductele de gaz în urma atacurilor Nord Stream

Sursa Foto YouTube William Spaniel
Sursa Foto YouTube William Spaniel

Regatul Unit și Norvegia au semnat un parteneriat de securitate pentru a preveni atacurile împotriva infrastructurii submarine, inclusiv a conductelor de gaz și a cablurilor.

Conform acordului, anunțat joi de miniștrii Apărării din ambele țări, Marea Britanie și Norvegia promit să facă schimb de informații, să contracareze amenințările legate de mine și să își îmbunătățească capacitatea de a detecta submarinele din națiunile ostile, informează Politico.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat joi că Rusia are ”intenția și capacitatea” de a sabota infrastructura critică occidentală, dar a refuzat să dea vina pe Moscova pentru atacurile de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică.

Anchetatorii suedezi au declarat luna trecută că un actor de stat a fost cel mai probabil responsabil pentru explozii, dar că incidentul a rămas ”dificil de investigat”.

”Ceea ce știm este că rușii au un program de lucru, au un program naval specific conceput atât pentru a supraveghea, cât și pentru a sabota sau a ataca infrastructura națională critică care aparține adversarilor săi”, a spus Wallace la o conferință de presă comună cu omologul său norvegian, Bjørn Arild Gram.

Rusia ”are un număr de submarine și alte echipamente și nave de spionaj și orice altceva conceput special pentru acest scop”, a adăugat Wallace.

Citește și: Navele Rusiei au fost detectate în apropiere de locul unde au avut loc exploziile la Nord Stream

Marea Britanie va trimite prima sa navă de patrulare, RFA Proteus, în Marea Nordului în iulie, cu scopul de a proteja parcurile eoliene, cablurile și conductele de gaz din apele norvegiene și britanice, a spus Wallace.

Gram a spus că ”sabotarea conductelor Nord Stream, de anul trecut, este o amintire concretă a ceea ce este în joc”.

Wallace a refuzat, de asemenea, să spună dacă Marea Britanie a văzut vreo dovadă care să susțină informațiile din presă, Africa de Sud a furnizat Rusiei arme pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina, dar a confirmat că armata ucraineană a folosit deja unele dintre rachetele Storm Shadow cu rază lungă de acțiune donate recent de Marea Britanie Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel