Regatul Unit speră că protestele au atins o finalitate, însă în online extrema dreaptă pare determinată să continue.
Timp de câteva ore, miercuri seara, tensiunea a a fost de-a dreptul alarmantă pe străzile Marii Britanii.
Magazinele și întreprinderile s-au închis devreme în zeci de orașe, îmbarcându-și vitrinele și ieșind. Poliția a descins pe străzile principale și pe drumurile rezidențiale, iar localnicii au apărut și ei, pregătiți pentru ce e mai rău.
Trebuia să fie încă o noapte de violență din partea extremei drepte. O listă de adrese țintă pentru protestele de extremă dreapta, văzută de CNN, a circulat pe canalele Telegram și apoi pe rețelele sociale de zile întregi, ridicând alarma că atacurile rasiste asupra musulmanilor și solicitanților de azil din weekend vor reveni.
Dar apoi au început contra-protestele. Mitingurile antirasiste au furat atenția și i-au ținut departe pe antagoniștii de extremă dreapta. O țară cu foarte mult tumult social a răsuflat ușurată după o noapte care s-ar fi putut simți foarte diferită.
Ziua de miercuri s-a simțit ca un punct de cotitură după o serie de violențe care au pus o țară pe muchie de cuțit și au aruncat noul guvern într-o criză bruscă.
"Nu sunt nicăieri de văzut", a declarat Ahmed Hussain, în vârstă de 31 de ani, pentru CNN dintr-un sit Walthamstow din nordul Londrei, care se aștepta la violențe de extremă dreapta și a văzut în schimb un contra-protest considerabil. Contra-protestul a devenit un simbol al răspunsului de miercuri. "Arată că atunci când toată lumea vine să susțină ce e just, numărul lor scade", a mai spus Hussain.
Dar guvernul spune că rămâne în stare de alertă maximă pentru mai multe tulburări în acest weekend. Furia care fierbe într-un subset al Marii Britanii albe rămâne un pericol, iar aceste revolte au fost șocante, dar nu pe deplin surprinzătoare.
"În mod normal, trec prin centrul acestui oraș tot timpul", a declarat Nadeem Akhtar, în vârstă de 18 ani, pentru CNN, în orașul Sheffield din nordul Angliei, unde au avut loc revolte. "Dar acum, recent, chiar și mama mi-a spus să nu ies atât de mult, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla", a adăugat acesta.
Iar cauzele care au ajutat și au permis violența rasistă - dezinformarea, retorica anti-migranți din mass-media, politica Marii Britanii, o forță de poliție șubredă și închisori și tribunale pline - vor necesita mult mai mult decât o noapte pentru a fi rezolvate.
"Toate acestea sunt evenimente care au apărut în ultimii 15 ani", a declarat Jesse Bernard, 34 de ani, pentru CNN în Walthamstow, reflectând asupra revoltelor violente din weekend și a prevalenței extremei drepte. "Trebuia să se întâmple", a mai spus Bernard.
"Găinile se întorc acasă la cuib. Ca țară, acesta este un pat pe care l-am făcut, iar acum dormim în el", a spus el.
După o săptămână de furie alimentată de dezinformare, originea și autenticitatea listei presupuselor ținte vizate de extremă dreapta de nu sunt clare.
Adresele incluse au fost în principal centre de imigrare și avocați care se ocupă de cazuri de migrație. A fost un set de informații, aparent adunat cu puține cunoștințe despre zonele locale; ce vizau birouri situate în parcuri și alte străzi liniștite, rezidențiale.
Dar, după un weekend de furie pe străzile Marii Britanii, un video în care hoteluri care găzduiesc solicitanți de azil au fost incendiate de mulțimi de oameni, a devenit rapid viral. Acesta a căpătat atenția lumii mai întâi pe canalele Telegram utilizate de extrema dreaptă, apoi pe rețelele de socializare și în rândul comunităților care păreau a fi ținte. A fost lansată o operațiune de poliție uriașă în întreaga țară.
Dezinformarea pe social media a adăugat un element de imprevizibilitate organizării extremei drepte.
Platformele principale, în special X, au oferit noi locuri unor figuri incendiare care intenționează să stârnească sentimente anti-migranți. În multe cazuri, postările acestora sunt distribuite și vizualizate cu nerăbdare de către "soldații" de extremă dreapta care s-au alăturat revoltelor din weekend - chiar dacă autorii condamnă cu jumătate de gură violența după comiterea faptelor.
Tommy Robinson, figură emblematică a extremei drepte britanice, a fost reintegrat în X (pe atunci Twitter) la câteva zile după ce Elon Musk a cumpărat platforma. Robinson, a cărui imagine de profil îl arată cu bandă adezivă pe gură, are aproape un milion de urmăritori.
Aproape fiecare dintre tweet-urile sale este o tiradă anti-migranți, folosind frecvent un limbaj dezumanizant pentru a descrie rata ridicată a migrației legale și ilegale către Regatul Unit.
Aceste teme sunt reluate de alți utilizatori de Twitter de profil înalt, cum ar fi Laurence Fox, care a găzduit o emisiune pe canalul de televiziune de dreapta GB News până când a fost concediat în octombrie anul trecut pentru că a înjosit în direct înfățișarea unei jurnaliste. În mijlocul revoltelor din weekend, Fox le-a spus adepților săi: "Islamul trebuie să fie eliminat din Marea Britanie. Complet și în întregime".
În ultima săptămână, Starmer a devenit un inamic în ochii extremei drepte, dar are puține posibilități de a remedia un ecosistem online de dreapta și de extremă dreapta care există în aplicațiile private de mesagerie.
Și, în mod remarcabil, prima dispută în care s-a implicat noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a fost cu însuși Elon Musk, care a fost interesat să îl provoace pe Starmer pe platforma sa.
Musk a scris duminică pe Twitter că "războiul civil este inevitabil" în Marea Britanie - o predicție pe care majoritatea britanicilor ar lua-o în derâdere și care a determinat o replică neobișnuit de directă din partea purtătorului de cuvânt al prim-ministrului, care a declarat reporterilor că nu există "nicio justificare" pentru aceste comentarii.
Revoltele de extremă dreaptă din Marea Britanie au izbucnit la mai puțin de o lună de la preluarea mandatului de către noul prim-ministru, însă Starmer a mai văzut lucruri similare în mod direct.
Fost procuror cu cel mai înalt rang din Marea Britanie, Starmer a supervizat un răspuns juridic rapid la revoltele din 2011 care au izbucnit după împușcarea unui bărbat de culoare de către poliție în nordul Londrei. Instanțele au rămas deschise 24 de ore din 24, iar sentințele au fost bine mediatizate, într-un efort nu doar de a face dreptate, ci și de a transmite un mesaj.
Săptămâna aceasta el a recurs la același manual. Au avut loc sute de arestări și deja zeci de protestatari au fost inculpați și trimiși la închisoare pentru a ispăși pedepse grele, care variază de la câteva luni la aproape trei ani. Vârstele lor, până în prezent, variază între 16 și 69 de ani. Observațiile unor judecători cu privire la sentințe au fost transmise în direct, o tactică nouă într-o țară în care camerele de filmat din sălile de judecată sunt un fenomen recent și foarte restricționat.
Primele semnale sugerează că blitzul juridic a reușit să-i descurajeze pe susținătorii extremei drepte să iasă în stradă.
Tactica a dus, de asemenea, la crearea unei porecle - "Keir cu două fețe" - printre aceste grupuri de extremă dreaptă, care susțin că Starmer folosește o retorică mai dură împotriva extremei drepte decât împotriva altor protestatari, precum activiștii pentru climă.
Starmer nu va fi deranjat de această nemulțumire. Dar există inegalități mai mari care au dat naștere tulburărilor și care vor necesita ani de zile pentru a fi rezolvate.
Revoltele au avut loc în mod disproporționat în orașe și localități care suferă de niveluri ridicate de deprivare; locuri în care, în ultimii ani, oamenii au văzut din ce în ce mai mult deciziile neinspirate ale statului britanic printr-o perspectivă care se concentrează asupra migrației.
"Nu poți obține o programare la medic, la dentist sau la spital", a declarat Paul James McDermott, în vârstă de 69 de ani, pentru CNN, la o mică demonstrație a extremei drepte în Sheffield, miercuri. "Am devenit cetățeni de mâna a doua în propria noastră țară", a spus el, deși migranții nu primesc niciun beneficiu în accesarea asistenței medicale, iar solicitanților de azil li se permite doar o îngrijire limitată.
Motivele extremei drepte depășesc cu mult preocupările legate de migrație și ajung la ură și rasism. "Ne pierdem moștenirea în fața unei situații musulmane care a scăpat de sub control. Ei vor această țară pentru ei", a mai spus McDermott. Referindu-se la o mulțime mai mare de contra-protestatari din Sheffield, el a adăugat: "Nu știu ce naiba se întâmplă cu ei. Nu sunt oameni".
Dar explozia discursului anti-migranți pe undele radio și online din Marea Britanie, cuplată cu destrămarea serviciilor publice subfinanțate ale țării, a oferit britanicilor tentați de discursul extremei drepte un punct de vedere.
Combinația acestor nemulțumiri cu proliferarea materialelor de extremă dreapta este o tendință cu care Marea Britanie nu se confruntă singură, dar este o forță pe care Starmer s-a angajat să o contracareze.
La începutul mandatului său, Starmer s-a prezentat drept un antidot la populism și le-a spus revoltelor într-un discurs din Downing Street: "Vă garantez că veți regreta că ați luat parte la această dezordine".
Cât de repede își îndeplinește aceste promisiuni ar putea deveni o problemă definitorie a mandatului său de premier, susține CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu