Marea Britanie trimite soldați în Cipru pentru evacuarea britanicilor din Liban: "Consecințe devastatoare, să plece imediat"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Regatul Unit ia măsuri de siguranță pentru cetățenii britanici aflați în Liban.

Prim-ministrul Keir Starmer a transmis cetățenilor britanici aflați în Liban că „acum este momentul să plece”, după intensificarea luptelor dintre Israel și Hezbollah, gruparea armată susținută de Iran care domină țara.

Keir Starmer a declarat: „Intensificăm planurile de urgență, cred că vă așteptați la asta în lumina escaladării”, și a adăugat că cetățenii britanici ar trebui „să plece imediat”.

Ministerul Apărării al Marii Britanii trimite 700 de soldați în Cipru pentru a se pregăti pentru posibila evacuare a cetățenilor britanici din Liban, iar Guvernul „continuă să recomande să nu se călătorească în Liban”.

Situația din țară, unde loviturile israeliene ar fi ucis peste 560 de persoane săptămâna aceasta, este descrisă ca deteriorându-se „rapid, cu consecințe devastatoare”.

Ministrul Sănătății din Liban a declarat pentru BBC că ceea ce se întâmplă în țara sa este un „carnagiu”, în timp ce spitalele se luptă să facă față numărului de victime în urma a două zile de lovituri aeriene israeliene de amploare care au vizat Hezbollah.

Întrebat de reporteri cum se va asigura că situația nu va repeta haosul din capitala afgană Kabul, când talibanii au preluat controlul în august 2021, premierul Starmer a spus: „Cel mai important mesaj din partea mea pentru cetățenii britanici din Liban este să plece imediat. Este important că am fost foarte, foarte clari: acum este momentul să plecați”.

Zboruri comerciale

O sursă guvernamentală de rang înalt a adăugat că diferența, cel puțin pentru moment, este că există zboruri comerciale care părăsesc Libanul. Până acum şi-au suspendat cursele spre şi din Liban companiile aeriene naţionale Emirates şi Etihad şi cea low cost FlyDubai din Emiratele Arabe Unite, un nod de transport vital în Orientul Mijlociu, precum şi EgyptAir din Egipt, transmite dpa, conform Agerpres.

Întrebat de BBC dacă simte că lumea este în pragul unui război total în Orientul Mijlociu, Starmer a spus că este „profund îngrijorat”.

El a declarat că „a spus-o în acești termeni, că ne aflăm potențial la un punct critic și că trebuie să ne întoarcem de pe marginea prăpastiei”.

Premierul și-a repetat apelul pentru o încetare imediată a focului, împreună cu alți miniștri.

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a declarat: „Continuăm să îndemnăm toate părțile să se retragă din conflict pentru a preveni alte pierderi tragice de vieți. Guvernul nostru se asigură că toate pregătirile sunt în vigoare pentru a sprijini cetățenii britanici în cazul în care situația se deteriorează. Vreau să mulțumesc personalului britanic care este desfășurat în regiune pentru angajamentul și profesionalismul lor”.

Healey a avut marți după-amiază o întâlnire cu alți miniștri, șefi ai serviciilor de informații și diplomați pentru a trece în revistă planurile Guvernului. Oficialii spun că Regatul Unit are deja o prezență diplomatică și militară semnificativă în apropierea Libanului, inclusiv RAF Akrotiri din Cipru și două nave ale Marinei Regale - RFA Mounts Bay și HMS Duncan - care au fost în estul Mediteranei în timpul verii. De asemenea, Royal Air Force are avioane și elicoptere în așteptare.

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu va fi probabil un subiect important de discuție pentru prim-ministru și alți lideri mondiali la Adunarea Generală a ONU din New York.

Tensiunile din Orientul Mijlociu 

Tensiunile au crescut în Orientul Mijlociu de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie anul trecut, ucigând aproximativ 1200 de persoane și luând alte 251 ca ostatice.

Luptele sporadice dinainte dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat pe 8 octombrie - a doua zi după atacul fără precedent al Hamas. Hezbollah a tras asupra pozițiilor israeliene, în semn de solidaritate cu Hamas. Hezbollah a lansat peste 8000 de rachete în nordul Israelului și în Înălțimile Golan ocupate de Israel. De asemenea, a lansat rachete antitanc asupra vehiculelor blindate și a atacat obiective militare cu drone explozive.

Săptămâna trecută, dispozitivele de comunicare ale Hezbollah au început să explodeze în tot Libanul. Luni, Israelul a lansat o serie masivă de lovituri aeriene care au ucis până acum 560 de persoane, potrivit Guvernului din Liban.

Anul trecut, Guvernul Marii Britanii a contribuit la coordonarea evacuării cetățenilor britanici din Gaza, aproximativ 200 de cetățeni britanici fiind considerați că locuiau în teritoriu înainte de izbucnirea războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel