Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a salutat luni avertismentul Marea Britanii că va extinde sancţiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina, spunând că este un mijloc important pentru a descuraja deciziile imprudente ale elitei ruse.
'Le cerem partenerilor să ia astfel de măsuri, pentru că ele sunt un factor important în a descuraja elita rusă de la decizii imprudente', a declarat Kuleba într-un briefing de presă televizat, citat de Reuters și Agerpres.
'Când demnitarii ruşi îşi dau seama că este vorba despre activele, imobiliarele şi banii lor din străinătate, acolo unde îi ţin, ca patrioţi ruşi ce sunt, persoanele iritabile de la Kremlin se vor calma', a spus el.
Marea Britanie va publica în această săptămână o legislaţie nouă care va permite extinderea sancţiunilor ce pot fi aplicate împotriva Rusiei în tentativa de a descuraja agresiunea împotriva Ucrainei, a declarat duminică ministrul de externe britanic, Liz Truss, potrivit Reuters.
'Ceea ce ne permite noua legislaţie este să lovim o varietate mult mai mare de ţinte. Aşa încât nu mai poate fi nimeni care gândeşte că va fi imun la aceste sancţiuni', a declarat Truss pentru Sky News.
'Orice companie de interes pentru Kremlin şi regimul din Rusia va putea fi vizată, aşa că nu va mai exista loc în care să se ascundă pentru oligarhii lui (Vladimir) Putin, pentru companiile ruse implicate în susţinerea statului rus', a adăugat ea.
VEZI ȘI: Statele Unite şi Marea Britanie pregătesc sancţiuni împotriva Rusiei
"Cred că am fost foarte clari cu domnul Putin în privinţa consecinţelor economice care l-ar viza pe el şi poporul rus dacă va invada Ucraina", a afirmat duminică John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, citat de Fox News.
Liderii Partidului Democrat şi ai Partidului Republican se apropie de un acord în Congresul SUA privind un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei. "Cred că vom reuşi să adoptăm acest set de măsuri. Am lucrat în mod sincer, am analizat o serie de opţiuni diverse şi ne angajăm, la nivelul ambelor partide, să protejăm Ucraina şi să îi transmitem preşedintelui Vladimir Putin următorul mesaj: vor fi consecinţe devastatoare", a declarat senatorul democrat Bob Menendez, preşedintele Comisiei senatoriale pentru Afaceri Externe, citat de CNN. Potrivit unor surse citate de site-ul Axios.com, noul proiect ar oferi Administraţiei Joseph Biden posibilitatea de a impune sancţiuni masive fără prea multe limite procedurale.
La rândul său, Guvernul Marii Britanii a anunţat că pregăteşte sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, potrivit cotidianului Financial Times.
"În prezent, sancţiunile economice sunt aplicate destul de limitat, putem viza doar companii implicate direct în destabilizarea Ucrainei. Încercăm să extindem acest cadru legal, astfel încât orice companie care are legături cu Kremlinul şi cu regimul din Rusia va fi putea fi vizată, astfel încât să nu se poată ascunde nicăieri oligarhii lui Putin sau companiile implicate în susţinerea statului rus. Vrem să impunem costuri economice severe", a declarat duminică Liz Truss, ministrul britanic de Externe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News