Eurovision 2023 nu se va desfășura în Ucraiana, țara care a câștigat concursul anul acesta. Anunțul a fost făcut de către Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor. Conform comunicatului, locul desfășurării competiției va fi mutat în Marea Britanie din cauza războiului care pare unul nesfârșit între Ucraina și Rusia.
În mod tradiţional, ţara câştigătoare de la Eurovision este cea care organizează următoarea ediţie a concursului. Ținând cont că Ucraina, țara câștigătoare anul acesta este puternic afectată de război și de urmările economice ale acestuia, organizatorii Eurovision au decis să ofere Marii Britanii rolul de gazdă a ediției din anul 2023. „Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și BBC au plăcerea să confirme că Eurovision Song Contest 2023 va fi găzduit în Regatul Unit în numele radiodifuzorului câștigător din acest an, UA:PBC din Ucraina, se arată în comunicatul emis de către Eurovision.
Ediția din anul acesta a fost marcată de dispute. Multora li s-a părut că Ucraina nu ar fi meritat să câștige competiția și au fost de părere că premiul cel mare i-a fost oferit din alte considerente, nu ca recunoaștere a meritelor muzicale. Trupa care a câștigat Eurovisionul a decis să scoată la licitație trofeul obținut pentru a dona banii obținuți armatei Ucrainei. Votul României, dar și a altor cinci țări a fost anulat, iar punctajul a fost oferit de către un agregator special. În aceste condiții, revolta a atins cote maxime, iar șeful TVR, Dan Turturică a reacționat cât se poate de dur! El este de părere că România nu ar mai trebui să participe la Eurovision o perioadă bună de timp, în semn de protest. „Este şocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia şi Azerbaijan.Eu, personal, voi susţine în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision şi să studiem varianta de a da în judecată EBU şi a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus“, a scris Turturică, potrivit Click.
Trupa Kalush Orchestra a câștigat cea de-a 66-a ediție a Concursului Muzical Eurovision cu interpretarea melodiei „Ștefania". Membrii formației au decis să vândă trofeul Eurovision la licitație și să folosească banii obținuți pentru a sprijini armata ucraineană. Trofeul a fost scos la licitație, iar cei care l-au revendicat au scos din conturi nu mai puțin de 900.000 de dolari americani. Banii obținuți au fost donați în totalitate armatei ucrainene și folosiți pentru cumpărarea a trei drone.
Mihai Trăistariu, care a reprezentat România la Eurovision în 2006 şi a obţinut locul 4, a fost revoltat de faptul că România şi Republica Moldova nu şi-au acordat nici măcar un punct. Trebuie ţinut cont însă de faptul că juriul din România a fost exclus de organizatori, iar votarea din partea ţării noastre s-a făcut printr-un algoritm. Mihai Trăistariu a mai precizat şi că dacă Ucraina nu se afla în război, Republica Moldova ar fi trebuit să câştige Eurovision. "Nu a existat vreodată vreo ediţie mai frumoasă, mai spectaculoasă, mai reuşită, mai grea şi mai colorată ... decât anul ăsta! Peste 10 piese din 25 ar fi putut câştiga lejer locul I. Artişti unul şi unul ... Piese ... de toate felurile : unele de radio ... altele de concurs, multe piese ritmate mega bune dar şi muuulte piese lente excepţionale. Look-ul artiştilor a adus un plus întregului spectacol. Genuri muzicale atât de diverse, stiluri vocale atât de diferite. Totul m-a impresionat în seara asta la culme ! Plus toate limbile concursului într-un singur concurs ! Recitalurile ... senzaţionale, glumele ... la locul lor, emoţiile ... tot acolo. Nici n-am cuvinte ! N-am fost niciodată mai impresionat de vreo finală Eurovision ca acum!", a scris Mihai Trăistariu pe contul său de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu