Declarații ”curajoase” au venit din partea proaspătului premier al Marii Britanii,Rishi Sunak, care se afla în Bali pentru conferința G20.
În cea mai recentă declarație, premierul britanic, Rishi Sunak, a susținut că China este o amenințare sistemică la adresa valorilor Marii Britanii și ”cea mai mare amenințare de stat la adresa securității noastre economice”. Premierul se află la Bali pentru conferința G20, unde se va întâlni cu alți lideri internaționali, în special cu Xi Jinping din China, informează Almayadeen.
În declarația sa, Sunak a mai spus că Marea Britanie va lua în considerare furnizarea de arme Taiwanului.
Prim-ministrul a declarat că este important ca Marea Britanie să lupte împotriva unor astfel de amenințări, cum ar fi prin Legea privind investițiile în securitate națională, care permite guvernului să restricționeze investițiile în întreprinderile britanice care pot pune în pericol securitatea țării.
”Dar cred, de asemenea, că China este un fapt incontestabil al economiei globale și nu vom fi capabili să rezolvăm provocările globale comune, cum ar fi schimbările climatice sau sănătatea publică, sau chiar să avem de-a face cu Rusia și Ucraina, fără a avea un dialog cu ei”, a spus el.
Comentând posibilitatea de a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping, Sunak a spus: ”Sper că voi avea șansa să vorbesc și cu el”.
Când a fost întrebat dacă este de acord cu predecesorul său că Marea Britanie ar trebui să furnizeze arme Taiwanului, Sunak a spus că va fi revizuită ca parte a unei renovări a revizuirii politicii externe și de apărare.
”Ne uităm la toate aceste politici ca parte a reîmprospătării revizuirii integrate. Politica noastră cu privire la Taiwan este evidentă. Nu ar trebui să existe nicio schimbare unilaterală a statutului și ar trebui să existe o soluție pașnică a acestei situații. Suntem pregătiți să sprijinim Taiwanul așa cum o facem în lupta împotriva agresiunii chineze”, a adăugat el.
Este de remarcat faptul că tensiunea diplomatică dintre China și Marea Britanie cu privire la Taiwan a escaladat în urma vizitei președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, în ciuda avertismentelor și amenințărilor repetate ale Chinei de a nu afecta integritatea teritorială și suveranitatea țării. China consideră Taiwanul parte a teritoriului său și se opune oricărui contact extern oficial direct cu insula.
Citește și:
"În circumstanţele actuale, China şi SUA împărtăşesc mai multe, nu mai puţine, interese comune", i-a spus Xi lui Biden în timpul întrevederii lor care a durat trei ore şi a avut loc la Bali, în Indonezia, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe chinez într-un comunicat, potrivit Agerpre.
Beijingul nu caută să sfideze SUA sau "să schimbe ordinea internaţională existentă", a adăugat Xi, îndemnând la "respect reciproc" între cele două părţi, potrivit acestui comunicat.
Cu toate acestea, Xi l-a avertizat pe Biden împotriva depăşirii "liniei roşii" pe care o constituie problema insulei autonome Taiwan, pe care guvernul chinez o revendică.
"Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, fundamentul politic al relaţiilor chinezo-americane şi prima linie roşie ce nu trebuie depăşită în relaţiile chinezo-americane", i-a spus Xi lui Biden, potrivit Ministerului Afacerilor Externe chinez, adăugând că "soluţionarea chestiunii Taiwanului este problema chinezilor".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News