Marea Britanie va returna insulele Chagos Republicii Mauritius, punând astfel capăt anilor de dispute

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Acordul de predare a ultimei colonii africane a Marii Britanii s-a întâmplat după 13 runde de negocieri și presiune internațională.

Regatul Unit a acceptat să ofere Insulele Chagos către Mauritius, punând astfel capăt anilor de dispută acerbă asupra ultimei colonii africane a britanicilor.

Scurt istoric: Confilctul dintre Marea Britanie și Mauritius - Insulele Chagos...prinse la mijloc

În anii 1960 și 1970, Marea Britanie a expulzat locuitorii Insulelor Chagos, într-un act descris ca fiind "crime împotriva umanității", când a păstrat controlul asupra teritoriului pe care l-a numit Teritoriul Britanic din Oceanul Indian (BIOT), după ce Mauritius a obținut independența în 1968.

Acordul a fost rezultatul a 13 runde de negocieri care au început în 2022, după ce argumentele Republicii Mauritius pentru suveranitate au fost recunoscute de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), Adunarea Generală a ONU și Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării (ITLOS) în 2019 și 2021.

S-a constatat că Marea Britanie a separat ilegal Insulele Chagos de Mauritius înainte de a-i acorda independența în 1968. La început, Marea Britanie a ignorat voturile ONU și deciziile judecătorești care cereau returnarea insulelor, subliniind că decizia CIJ era doar o „opinie consultativă”.

În cadrul acordului, anunțat joi, Marea Britanie va păstra controlul asupra bazei militare britano-americane de pe Diego Garcia, una dintre insule. Marea Britanie a separat Insulele Chagos de restul Mauritiusului și a expulzat între 1.500 și 2.000 de insulari pentru a putea închiria Diego Garcia Statelor Unite în scopuri militare, iar cele două 'țări au operat baza împreună de atunci.

The Guardian a aflat că în tratat va exista un drept de returnare pentru toate insulele din arhipelagul Chagos, cu excepția Diego Garcia.

Secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, David Lammy, a declarat că guvernul britanic a asigurat viitorul bazei militare „precum și garantarea relației noastre pe termen lung cu Mauritius, un partener apropiat din Commonwealth”.

Președintele american, Joe Biden, a definit acordul ca pe o „demonstrație clară că ... țările pot depăși provocările istorice de lungă durată pentru a ajunge la rezultate pașnice și reciproc avantajoase”.

Campania care contestă proprietatea britanică asupra arhipelagului Chagos l-a avut în prim-plan pe ambasadorul Mauritiusului la ONU, Jagdish Koonjul, care a ridicat steagul țării sale deasupra atollului Peros Banhos în cadrul unei ceremonii din februarie 2022, marcând astfel prima dată când Mauritius a condus o expediție în teritoriu după expulzări.

Mulți locuitori ai Insulelor Chagos își doreau autodeterminarea, iar alții au vrut să devină cetățeni britanici

Locuitorii Insulelor Chagos au avut diverse opinii despre cum ar trebui să arate justiția, inclusiv despre care ar trebui să fie statutul viitor al insulelor. Deși există cei care sunt hotărâți să își exercite dreptul de a se întoarce, unii cred că doar aproximativ 50 de persoane ar face acest lucru.

Mulți locuitori își doreau autodeterminarea, temându-se că identitatea lor va fi pierdută în urma transferului de proprietate către Mauritius, care nu recunoaște insulele ca teritoriu independent.

O încercare de a opri negocierile, pe baza faptului că locuitorii Insulelor Chagos nu au fost consultați sau implicați, a eșuat.

Chagossian Voices, o organizație comunitară pentru oamenii aflați pe Insulele Chagos cu sediul în Marea Britanie și în mai multe alte țări, a condamnat lipsa de consultare a guvernului britanic cu aceștia înainte de anunțul de joi.

Aceștia au declarat: „Chagossian Voices deplânge excluderea comunității 'chagossiene' din negocierile care au dus la această declarație de intenție referitoare la suveranitatea patriei noastre. Chagossienii au aflat despre acest rezultat din mass-media și rămân neputincioși și fără voce în determinarea propriului nostru viitor și a viitorului patriei noastre. Punctele de vedere ale chagossienilor, locuitorii indigeni ai insulelor, au fost constant și deliberat ignorate, iar noi cerem o includere deplină în redactarea tratatului.”

Alți locuitori din Insulele Chagos s-au concentrat pe drepturile și statutul lor în Marea Britanie. În 2022, Ministerul de Interne a declarat că descendenții insularilor evacuați cu forța vor putea în curând să aplice pentru a deveni cetățeni britanici.

Human Rights Watch, într-un raport publicat anul trecut, a afirmat că Marea Britanie ar trebui să plătească despăgubiri complete și necondiționate generațiilor afectate de strămutarea forțată a locuitorilor din Insulele Chagos în anii 1960 și 70, numind-o „o crimă colonială îngrozitoare” și o crimă împotriva umanității comisă de Marea Britanie și Statele Unite.

Trei dintre cei patru candidați la conducerea conservatorilor au criticat decizia de a returna insulele către Mauritius, deși negocierile au început sub guvernul Tory.

Au fost 11 runde de negocieri cu guvernul anterior și două sub actuala administrație laburistă, cu Jonathan Powell, care a fost șef de cabinet al lui Tony Blair, numit luna trecută să conducă discuțiile.

Guvernul britanic a declarat că acordul politic este supus finalizării unui tratat și a instrumentelor legale de sprijin, la care ambele părți s-au angajat să lucreze cât mai repede posibil, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel