Citește în articol care este poziția Marii Britanii cu privire la un pact de securitate cu UE.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că un pact de securitate între Marea Britanie și Uniunea Europeană ar fi ”complementar” cu NATO.
Vorbind înaintea unui summit care marchează 75 de ani de NATO la Washington, noul prim-ministru al Marii Britanii a declarat reporterilor că planul pentru legături mai strânse cu Bruxellesul în domeniul apărării și securității este: ”foarte important pentru noi”.
„Cred că există posibilitatea unei îmbunătățiri semnificative a relațiilor noastre de apărare și securitate cu UE. Cred că acest lucru este complementar cu NATO. NATO este încă piatra de temelie a apărării în Europa, iar abordarea noastră privind apărarea a fost întotdeauna NATO pe primul loc”, a spus Starmer.
Marți, Starmer a comandat o revizuire pentru a stabili o ”foaie de parcurs” pentru creșterea cheltuielilor de apărare ale Regatului Unit la 2,5 % din PIB - și a îndemnat alți membri NATO să își majoreze și ei cheltuielile militare.
Partidul Laburist a declarat că dorește ca pactul cu UE să acopere o gamă mai largă de subiecte, dincolo de un parteneriat convențional în domeniul apărării - cuprinzând domenii precum energia, lanțurile de aprovizionare, pandemiile și migrația.
Apetitul pentru cooperarea europeană în domeniul apărării în paralel cu NATO a crescut la Bruxelles și la Londra, anticipând posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.
Noile amenințări la adresa securității, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina și o percepută reorientare a SUA către regiunea Pacificului, au jucat, de asemenea, un rol.
Noul guvern britanic dorește să înceapă rapid lucrările la pact și este de așteptat să profite de prezența lui Starmer la summitul de la Washington, precum și la o reuniune a Comunității Politice Europene (CPE) care va avea loc săptămâna viitoare în Oxfordshire, Anglia, pentru a avansa discuțiile privind acest pact.
Starmer a declarat reporterilor că reuniunile reprezintă ”o fereastră de oportunitate foarte importantă” pentru punerea în aplicare a acordului. Starmer a făcut pasul neobișnuit de a-l aduce cu el la Washington pe ministrul său pentru relațiile cu UE, Nick Thomas-Symonds.
Starmer este însoțit și de ministrul de Externe, David Lammy, și de ministrul Apărării, John Healey. Într-un editorial publicat la începutul acestei săptămâni, cei doi au declarat că Regatul Unit urmărește să ajungă la un ”nou parteneriat geopolitic” cu Europa prin intermediul unui ”pact de securitate ambițios și de anvergură între Regatul Unit și UE”, încheind în același timp acorduri bilaterale pentru ”consolidarea apărării noastre și sprijinirea Ucrainei”.
„Acestea sunt întâlniri care ar dura probabil mai multe luni pentru a ne potrivi ca echipă, dacă nu am profita de acest summit în scopul acestor relații și al CPE. Scopul principal este, evident, NATO, dar este o oportunitate foarte importantă de a consolida aceste relații”, a spus Starmer, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci